Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Decrement dels salaris-reajust de preus relatius (ajust selectiu) versus inflació (paguen justos per pecadors)

Decrement dels salaris-reajust de preus relatius (ajust selectiu) versus inflació (paguen justos per pecadors)

Image

Per reajustar l’empresa D, seria suficient una reducció dels salaris de 11 um a 10 um (reducció del 9%). La rendibilitat passaria a ser positiva del 5%.

Keynes proposa una solució molt més complexa i artificiosa. Augmentar la quantitat de diners i comprar a l’empresa A, que veurà augmentar el preu de venda i, per tant, la rendibilitat. L’empresa A va gastant i influeix en les rendibilitats de B,C i D. El resultat de la via keynesiana és completament diferent al resultat de la via clàssica.

Un altre cas (l’empresa A és eficient i l’empresa B no):

Image

Si A augmenta les vendes (i el preu dels inputs, com la gasolina) això expulsa del mercat a l’empresa B, menys eficient:

Image

Però si l’Estat crea diners i els dedica a comprar 500 unitats a l’empresa B, la beneficiada és l’empresa B i l’empresa A queda expulsada del mercat:

Image

Per tant, la inflació no és cap solució. Just al contrari, és un greu problema: impedeix els ajustos necessaris (canvis en alguns preus relatius) i beneficia les primeres empreses on es gasta el nou diner creat (sector públic i financer) i perjudica els qui reben el nou diner creat en últim lloc (estalviadors, prestamistes, creditors, pensionistes).

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: