Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El Titanic i Bankia

El Titanic i Bankia

Fa exactament 100 anys, el Titanic, considerat insubmergible, es va enfonsar en el seu primer viatge al xocar amb un iceberg. Era el 10 d’abril de 1912. Tot un avís a la supèrbia humana. Dels més de 2.200 passatgers que portava, 1.500 van morir i 700 van salvar la vida. Les poques barques de salvament que portava el transatlàntic (per què molestar-se a portar-ne si era insubmergible?) van ser ocupades i monopolitzades pels passatgers de primera classe. Els altres passatgers, de segona i tercera classe, no van poder-hi accedir i van ser condemnats a morir ofegats o congelats a les gèlides aigües de Terranova.

Fa poc més de 40 anys, els governants van adoptar un nou model financer i monetari internacional. La nova religió monetària té un déu, la moneda fiduciària, un gran sacerdot que oficia, el Banc Central, i una munió de bisbes, els bancs comercials, que operen amb privilegis legals com el dret de mantenir només un petit percentatge (1%) dels saldos de dipòsits a la vista.

Fa pocs dies, ha sortit a la llum pública la corrupció de l’alta jerarquia. S’ha descobert que algunes ex-caixes (Bankia, CatalunyaCaixa…) han enganyat i negligit les seves responsabilitats, portant les entitats a la fallida. I el govern ha decidit ajudar-les amb diners públics. Lluny d’exigir responsabilitats, declara que no es poden deixar caure i que són massa importants. Al mateix temps que es retalla en sanitat, educació  i serveis socials, fonament de l’anomenat estat del benestar, es rescaten entitats financeres .

I fins aquí hauríem d’haver arribat. A pocs dies del moviment social del 15-M, la societat civil hauria de dir PROU. Que ja està bé. Que si els directius de certes entitats financeres estaven de festa i borratxera quan el vaixell que comandaven va xocar amb un iceberg:

1. Aquest vaixell s’ha d’enfonsar i no pas rescatar.

2. S’ha de procurar per tots els mitjans que no morin en el naufragi les persones innocents, que cap culpa en tenen de la prevaricació dels alts càrrecs.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: