Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Els valors cadastrals de Manresa

Els valors cadastrals de Manresa

Manresa va revisar els valors cadastrals en el punt màxim de la bombolla immobiliària, el 2007, multiplicant x 4 els valors anteriors. Clar, ens diuen els polítics. Donat que els afortunats manresans amb propietats immobiliàries (hipotecades) han vist revaloritzar el valor dels seus immobles, és lògic que paguin també més impostos (IBI). Naturalment. Amb augments progressius de l’impost d’IBI que pot superar el 10% anual, anirem sumant increments impositius fins arribar al 400%. Tot un rècord. I en temps de crisi. La bombolla immobiliària va punxar el 2008, el valor dels immobles també, però els pagaments d’IBI no.

Concretament, el valor cadastral mitjà de la “capital” del Bages és de 133.000 euros. Això ens situa en el 5% més car de tot Catalunya (posició 44 del rànquing, d’un total de 948 municipis).
Per tenir algunes referències, el valor cadastral mitjà de Barcelona-ciutat és de 75.000 euros (!!),  Girona de 35.000, Tarragona de 46.000, Sabadell de 57.000 i Terrassa de 42.000.
Manresa és la número 1 dels valors cadastrals entre les capitals comarcals i provincials de Catalunya. És la que té la mitjana més alta, seguida de la capital del Priorat (Falset) i força distant de la segona de la Catalunya central, Solsona, en el lloc 131 del rànquing.

Si els immobles tinguessin sortida en el mercat, més d’un propietari es veuria impel·lit a vendre la propietat per poder pagar l’impost.
L’estructura de despesa de l’ajuntament es va incrementar i consolidar durant la bombolla immobiliària, finançant-se amb uns ingressos vinculats a la construcció totalment extraordinaris, temporals i insostenibles. Els ingressos extraordinaris van finançar despesa corrent ordinària. I quan la bombolla punxa i els ingressos extraordinaris desapareixen, les nòmines a pagar a finals de mes perduren, perpetuant desequilibris financers i problemes pressupostaris.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: