Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Les agències de rating

Les agències de rating

L’agència de qualificació de riscos Moody’s ha rebaixat tres esglaons el deute de l’Estat espanyol, de notable baix (A3) a aprovat baix (Baa3), deixant-lo a un pas del “bo escombraria”. Segueix així la mateixa decisió que varen prendre les altres empreses del sector, Fitch i Standard & Poor’s. El detonant ha estat el pla de rescat de la banca espanyola i la conseqüència immediata l’increment de la prima de risc i de l’interès a pagar pel deute públic espanyol, que ha superat el 7%, considerat el nivell límit que mena a la intervenció d’un país.

Aquestes agències de rating utilitzen models economètrics (!) per valorar si la inversió en actius financers (lletres del tresor, accions…) és arriscada, i si perilla el cobrament d’interessos o la devolució del capital de l’inversionista. El deute públic d’Alemanya, per exemple, té la màxima qualificació (AAA), gràcies a la seva economia competitiva i diversificada, a polítiques fiscals prudents i a la contenció de la despesa pública, a la reestructuració empresarial, moderació salarial i altes taxes d’estalvi. L’inversor té moltes probabilitats de cobrar els interessos i recuperar el capital invertit. Per això rep un interès baix (1,5%). El cas oposat seria el deute públic del país amb més problemes de l’eurozona, Grècia, considerat “bo escombraria”, per culpa d’una economia improductiva amb la despesa pública incontrolada, salaris que no es corresponen amb la baixa productivitat i baixes taxes d’estalvi. Donat que invertir en bons grecs és molt arriscat, els interessos que han de pagar els hel·lens per finançar-se són molt elevats (30%).

En una posició de risc intermedi entre l’alemany i el grec hi trobem el deute públic espanyol (7%), italià (6%) o irlandès (8%).

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: