Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Eliminació de la deducció per la compra de vivenda

Eliminació de la deducció per la compra de vivenda


Immediatament després que el Govern espanyol plantegés la pujada de l’IVA, ha anunciat també la possible eliminació de la deducció per la compra de l’habitatge habitual. Tots recordem com aquesta desgravació era un incentiu fiscal a la compra de vivenda, i va contribuir a alimentar el boom immobiliari. L’Estat ens tornava una part dels diners pagats anualment per la hipoteca, animant-nos, per tant, a tenir vivenda en propietat. L’altra alternativa, el lloguer, no estava bonificada. La desgravació per compra era quantitativament important i quasi l’única legalment contemplada, junt amb la donació a entitats d’interès social.

L’executiu socialista de Rodríguez Zapatero va limitar la deducció a les rendes inferiors a 24.000 euros, però amb l’arribada del PP al Govern es va tornar a implantar al gener d’aquest any sense límits en els ingressos familiars. La deducció del 15% dels primers 9.000 euros dedicats a pagar la hipoteca significa que cada propietari pot estalviar-se 1.350 euros a l’any (2.700 euros en el cas de les parelles). En total, més de 2.500 milions d’euros en el 2012.

Aquesta ajuda és especialment important tenir-la ara, durant la crisi i posteriorment a la punxada de la bombolla immobiliària. Amb aquests diners, les famílies podem bàsicament augmentar el consum, beneficiant les empreses corresponents, o augmentar l’estalvi, amortitzant préstecs i reduint el nostre nivell d’endeutament. Qualsevol de les dues alternatives és molt positiva. Sense deducció, tindrem menys diners per consumir o reduir deutes. Qualsevol de les dues alternatives és molt negativa.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: