Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Els acords de la cimera europea

Els acords de la cimera europea


A la cimera dels líders polítics de la UE, i després de 13 hores de negociacions, s’ha anunciat que l’eurozona permetrà la recapitalització directa dels bancs, sense passar per l’Estat, a partir de l’any vinent. Naturalment, si dels fons europeus destinats al rescat financer no se’n fa càrrec el Govern de l’estat sobirà, s’haurà de crear un supervisor bancari europeu amb el BCE que vetlli pel seu ús, i això prendrà temps. És un intent de trencar el cercle viciós existent entre el deute sobirà i el deute bancari. Quan el sector públic es fa càrrec dels forats bancaris augmenta el seu endeutament. I donat que els bancs són els principals tenidors de deute públic, això empitjora la situació tant dels bancs bons com dels bancs dolents, realimentant el bucle negatiu.

Fins el 2013, el rescat espanyol s’iniciarà amb el fons provisional (Fons Europeu d’Estabilitat Financera), i després amb el permanent (Mecanisme Europeu d’Estabilitat), sense que l’Eurogrup tingui caràcter prioritari en el cobrament davant la resta de creditors privats.

També s’ha acordat que Europa es comprometi a comprar bons de deute públic dels països amb més dificultats, sempre que els estats respectin les seves recomenacions i compromisos.

Per tant, a Brusel·les com a l’Eurocopa, sembla que Espanya i Itàlia han aconseguit una victòria sobre Alemanya. La reacció germànica passarà per implantar una unió bancària europea, pressupostària i fiscal, disciplinant la despesa i deute públics dels països més malversadors. La insígnia de la cancellera Merkel és cap prestació sense contraprestació, condicionalitat i control.

De moment, l’acord europeu ha reduït la prima de risc espanyola per sota dels 500 punts i una borsa euforitzada vivia el seu millor dia en dos anys, tancant per sobre dels 7.100 punts.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: