A Teresa Forcades

Image

Benvolguda germana Teresa Forcades,

sobre la teva afirmació (“el capitalisme no és ètic” al programa Singulars), un comentari.
El capitalisme ni és ètic ni deixa de ser-ho. El capitalisme (lliure mercat) és el sistema que més prosperitat ha portat a la humanitat. Suposo que no defenses la imposició d’una igualtat de recursos mínims per tothom. Defensar la igualtat abans que la llibertat porta a no tenir ni igualtat ni llibertat. Jesús no va condemnar la riquesa, sinó l’ús de la riquesa en entorns que res tenen a veure amb un sistema de lliure mercat, mostrant sempre commiseració pels pobres i desvalguts.
Qui sí és ètic (o no) són les persones que interactuem en un sistema de cooperació social i divisió del coneixement. Si la majoria demana novel·les i no Bíblies, el mercat produirà novel·les i no Bíblies. Si la majoria veu Realities i no Reportatges, el mercat produirà realities i no reportatges. Si la majoria escolta Lady Gaga i no Beethoven, el mercat emetrà Lady Gaga i no Beethoven.
El mercat és un element disciplinador que obliga a una persona, per molt egoista i insolidària que sigui, a actuar en funció dels interessos del proïsme. Com deia Adam Smith, no és la benevolència ni la solidaritat del carnisser els que procuren la millor carn disponible en el mercat. El carnisser, buscant els seus propis i legítims interessos, es veurà obligat a subministrar carn de qualitat a un preu acceptable si vol aconseguir els seus objectius, perquè algú l’haurà de comprar lliurement. I això sí és ètic.
Per altra banda, en el sector financer i monetari impera la manca de lliure mercat, a l’estar profundament intervinguts per l’Estat. I sí, aquí uns cràpules prosperen a costa del proïsme. Però repeteixo, això no és capitalisme. L’actual sistema monetari i financer està molt lluny del que és el lliure mercat.
Pots aprofundir en aquest punt en el documental de recent aparició Fraude:
http://www.fraudedocumental.com/
Correspon al clergat, monges i capellans, ser llavor de regeneració ètica. I no n’hi ha prou en aburrir al personal amb sermons pesats i insofribles. Cal predicar amb l’exemple. Massa vegades el clergat diu el que no pensa i fa el que no diu, sent motiu d’escàndol social. I ja sabem què va dir Jesús de Natzaret al respecte i amb quina contundència ho va denunciar.
Poca cosa més. Hi ha una lectura interessant (Antropología filosófica cristiana y economía de mercado, de G. Zanotti) que aprofundeix en aquest tema. Que la bona música que us caracteritza, com la que va sonar ahir al Monestir de Montserrat amb Couperin, du Mont i Joan Cererols, en el marc del II Festival Internacional Orgue de Montserrat, pugui continuar sonant i elevant les ànimes.
Salutacions des de Manresa, on Ignasi de Loiola va escriure els EE el 1522,
Anuncis
  1. Montserrat
    Juliol 2, 2012 a les 7:36 am

    Benvolgut Jordi,
    Em sembla que el tema que posa la Teresa sobre la taula és si hi ha o no una “Dictadura capitalista” avui. I mentre hi hagi una sola llei dictada en funció dels interessos d’una minoria i que honradament no busqui el bé comú de la majoria de la població o dels seus membres més vulnerables. No podem parlar d’ètica ni de capitalisme ètic.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: