Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > L’Estat i les privatitzacions

L’Estat i les privatitzacions

El dèficit públic és la diferència entre les despeses i els ingressos públics. Sent el PIB d’Espanya aproximadament 1 Bilió €, l’objectiu de dèficit públic pel 2011 era un dèficit del 6% del PIB i va acabar sent el 8,9%. Els compromisos adquirits en el marc europeu suposen reduir el dèficit per sota del 3% el 2013. Per altra banda, el deute públic, que és la suma acumulada de dèficits anuals, va arribar al 68,5% del PIB a finals del 2011, molt lluny també del límit màxim del 60% fixat al Tractat de Maastricht. I a finals del 2012, el deute pot arribar al llindar del 80% del PIB (90% si sumem el rescat bancari). Cal no oblidar que el deute s’ha de finançar amb uns interessos a l’alça, interessos que augmenten les despeses públiques del pressupost i, per tant, generen encara més dèficit. Tot plegat, un veritable cercle viciós de deute, dèficit i interessos a pagar que es retroalimenta.

Com en podem sortir? Si creixéssim, l’Estat recaptaria més impostos i tindria menys subsidis d’atur per pagar. El dèficit milloraria i, per tant, el deute també, fet que alleugeriria la pressió dels interessos. Malauradament, no és aquesta la nostra situació. El PIB va retrocedir un 0,3% el primer trimestre del 2012 i un 0,4% el segon trimestre (en total -0,7%).

Una altra opció que li queda a l’Estat és la privatització d’empreses o serveis públics. D’entrada, reduiria despeses de funcionament i, si el sector privat és capaç de fer-los funcionar generant beneficis, l’Estat en recaptaria uns impostos. En definitiva, la consolidació de menys despeses i més ingressos millorarien el dèficit públic anual i possibilitarien alhora la reducció del deute.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: