Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El Govern anuncia la pujada de l’IVA

El Govern anuncia la pujada de l’IVA

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha confirmat el proper increment de l’IVA. Aquest impost recau sobre el consum i no el suporten els empresaris, que actuen com a simples recaptadors de l’Estat a l’auto-liquidar el gravamen sobre el valor afegit de la seva etapa de producció en les declaracions periòdiques trimestrals, sinó que el suportem els consumidors en les compres diàries de béns i serveis. En definitiva, l’impost el paga el client últim del bé i no pas l’empresari que el proporciona. Els tipus impositius de l’IVA són 3 (el normal del 18%, el reduït del 8% aplicat al turisme i aliments, per exemple, i el superreduït del 4% per productes de primera necessitat), i tot sembla indicar que augmentaran els percentatges i que es reduiran el nombre d’operacions exemptes de pagar l’impost.

Això perjudicarà especialment les persones amb menys recursos econòmics i menor capacitat d’estalvi. Les famílies que tenen pocs ingressos, per pura subsistència, han de destinar-los íntegrament a la compra de béns i serveis bàsics i, per tant, no poden escapar-se de pagar l’impost. En canvi, les persones amb ingressos elevats i capacitat d’estalvi no paguen un percentatge d’impost tan elevat en relació a las rendes percebudes, ja que l’IVA recau sobre el consum i no sobre l’estalvi. Per tant, pujar l’IVA té efectes socials regressius i perjudica les persones més necessitades.

En segon lloc, té efectes inflacionaris a l’incrementar el preu dels productes i perjudica, per tant, la competitivitat de l’economia espanyola. Preus més elevats porten associats automàticament demandes salarials per part dels sindicats. I els augments dels costos laborals perjudiquen encara més les exportacions dels productes espanyols als mercats exteriors, una de les úniques sortides de la crisi, posant en perill alhora la viabilitat econòmica d’unes empreses ja afeblides per la conjuntura recessiva.

I un tercer efecte és condemnar al tancament les empreses marginals que no poden vendre a preus més elevats, agreujant la recessió i l’atur.
Malgrat tot, i com diu el ministre, “encara paguem poc en comparació a altres països”. Donem-ne gràcies.

Anuncis
  1. albert quílez
    Juliol 9, 2012 a les 9:46 pm

    si el minstre creu que la causa de que es recapti poc és el frau, per què puja els tipus?. per què els que complim les nostres obligacions continuem pagant, però una mica més?

  2. Juliol 10, 2012 a les 6:46 am

    Bona. Pujar els tipus portarà a més frau fiscal.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: