Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > “No más IVA” (campanya popular del PP) significa “Sí més IVA”

“No más IVA” (campanya popular del PP) significa “Sí més IVA”

Mariano Rajoy va presentar ahir al Congrés el seu paquet de mesures per reduir el dèficit públic. En total, es preveu un estalvi de 65.000 milions d’euros en dos anys i mig, els necessaris per reduir el dèficit públic del 9% al 2,5% del PIB el 2014. Part vindrà de l’augment d’ingressos públics (pujada de l’IVA, eliminació de la deducció per compra de vivenda…) i part de la disminució de despesa pública (supressió de la paga de Nadal als funcionaris, reducció del subsidi d’atur i del nombre de regidors als ajuntaments, menors subvencions a partits polítics, patronal i sindicats…).

L’impacte més immediat, ja dilluns vinent, serà la pujada del tipus general de l’IVA (del 18 al 21%) i del reduït (del 8 al 10%). L’increment de preus dels béns de consum generarà inflació i deprimirà, encara més, la demanda i el consum. Pot suposar, aproximadament, pagar 500 euros més per família i any. Empreses potents com Inditex (el miracle Zara) optaran per no pujar preus i absorbir la pujada d’IVA amb menors beneficis empresarials, però a altres empreses més debilitades els pot suposar haver de tancar, agreujant l’atur i la recessió.

Una mesura interessant és la reducció de l’1% de les molt elevades cotitzacions socials que paga l’empresari a la Seguretat Social (aproximadament el 30%). I és que l’IVA recau sobre el consum intern i les importacions, però no sobre les exportacions. Les vendes fora de la Unió Europea estan exemptes d’IVA i l’empresari exportador demana a Hisenda la devolució de l’IVA suportat. Això i aquesta mínima reducció dels costos laborals pot afavorir les exportacions, variable clau per sortir de la crisi. Per desgràcia, l’IVA puja molt i les cotitzacions socials baixen molt poc, quan hauria de ser just al revés.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: