Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > IVA al 21%, SICAVs a l’1%

IVA al 21%, SICAVs a l’1%

La pujada de l’IVA ordenada pel Govern augmenta l’esforç fiscal de les persones amb menys recursos (aturats, mileuristes, pensionistes…), ja que han de dedicar tots els seus ingressos al consum (subjecte a l’IVA).

Per què sempre acaben pagant els més dèbils? Per què no s’augmenta la tributació de les Sicavs, un híbrid entre societats anònimes i fons d’inversió per a multimilionaris amb un capital superior als 2,4 milions d’euros i que només tributa pels beneficis obtinguts a l’1%? Tots els nostres socis europeus els imposen impostos moderadament més elevats i no per això es deslocalitzen aquestes societats a paradisos fiscals. Tanta força té el reduït lobby de milionaris espanyols?

I per què no s’actua sobre l’economia submergida i el frau fiscal (falsificació de factures, no declarar l’IVA, ocultar capitals…)? Segons un estudi del Tax Research Institute del Regne Unit, l’activitat econòmica no declarada a Espanya supera els 212.000 milions d’euros, xifra superior al 20% del PIB. Això significa que Hisenda deixa d’ingressar 74.000 milions d’euros anuals, quantitat superior a l’estalvi de totes les mesures aplicades per Rajoy. És facultat del govern, per exemple, regular el mercat del sexe. Pot defugir-ho, pretenent una falsa castedat social que amaga episodis d’explotació inhumana i que genera un mercat negre multimilionari que evita el pagament d’impostos, o pot legalitzar-lo, que no vol dir promoure-ho ni estar-hi a favor, sinó establir el marc legal d’una activitat econòmica i cobrar-ne els impostos corresponents.
Quelcom semblant podríem dir del narcotràfic, teòricament prohibit i eradicat del regne d’Espanya, i a la pràctica amb uns consums de droga dura (cocaïna) esfereïdors i que lideren les estadístiques europees de consum de drogues.

La manca de valentia política, en qualsevol cas, perpetua que paguin, i molt, justos per pecadors.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: