Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Efectes de l’IVA sobre l’IPC

Efectes de l’IVA sobre l’IPC

L’Índex de Preus al Consum (IPC) és una mitjana ponderada dels preus d’un conjunt de productes (cistella de la compra), representatius del consum d’una família espanyola. La composició d’aquesta cistella es va modificant en funció de les tendències dels consumidors i en aquests moments, per exemple, el pes dels aliments i begudes no alcohòliques en el consum (22%) és molt superior al del tabac i begudes alcohòliques (3%).

Per inflació, actualment, entenem l’increment anual de l’IPC. L’IPC es sol prendre com a guia de referència per incrementar els sous dels treballadors en els convenis col·lectius, o les pensions dels jubilats, o els preus de diferents contractes com el lloguer.

Quin efecte tindrà la pujada de l’IVA sobre l’IPC? No ho podem quantificar exactament. En primer lloc, perquè empreses potents (com Inditex i Mango) preferiran no tocar els preus, absorbint l’IVA més alt amb càrrec a menors beneficis empresarials. Altres empreses sí que poden pujar els preus dels seus productes i contribuiran a l’alça de l’IPC. En tot cas, l’augment d’inflació serà puntual i en forma d’esglaó. Una vegada s’hagin ajustat els preus a l’alça, l’IPC no té per què variar la seva tendència. El que realment fa pujar els preus de manera sostinguda és la creació de diner.


Per altra banda, el Govern sempre pot variar la composició de la cistella. Per què l’IPC no pujava un 20%, en temps de la bombolla immobiliària, quan el preu dels pisos sí pujava un 20% anual? Simplement, perquè la despesa en vivenda no formava part de la cistella típica de consum familiar. Només falta que es variïn els criteris estadístics, ara que la bombolla ha punxat, per veure com baixa l’IPC. I és que, com deia el polític britànic Benjamin Disraeli, “hi ha tres tipus de mentides: les mentides, les grans mentides i les estadístiques”.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: