Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El FMI i el perquè l’economia NO pot fer prediccions

El FMI i el perquè l’economia NO pot fer prediccions

El Fons Monetari Internacional (FMI) és un organisme sorgit dels acords de Bretton Woods el 1944, al final de la Segona Guerra Mundial, i que tenia com objectiu bàsic mantenir els tipus de canvi fixos, facilitant el comerç internacional i promovent un marc econòmic mundial estable.

El tipus de canvi és el preu de la moneda respecta una altra (p. ex., 1€ = $1.2) i tot pivotava sobre el dòlar, la moneda més forta que actuava com a veritable divisa internacional. Cada moneda es referenciava amb el dòlar (p. ex., $1 = 56 Pessetes) i el dòlar ho feia amb l’or ( $35 = 28 grams d’or).

Aquest sistema va durar fins el 1971 quan els EUA, per finançar la guerra del Vietnam, van començar a imprimir massivament dòlars. Donat que d’or no se’n fabrica, el president nord-americà Richard Nixon va haver d’admetre que no podia honorar els compromisos canviaris i el sistema va col·lapsar.

El FMI, no obstant, continua com un organisme que emet informes i assessora els governs en polítiques macroeconòmiques. L’últim informe del FMI ha empitjorat la previsió del PIB espanyol per l’any vinent (decrement del 0,6 %) i ha situat el decrement del 2012 en el 1,5%.

Les previsions econòmiques són (quasi) sempre desmentides per la realitat. Les ciències naturals (física, química…) sí poden fer prediccions fiables al ser constants les relacions existents entre els objectes inanimats, però l’economia no ho pot fer. En l’ordre social, tot són variables i no hi ha cap relació constant. La causa dels fenòmens socials és l’acció humana i no hi ha relacions funcionals, sinó de causa i efecte.

Per aquest motiu, malgrat els funcionaris internacionals del FMI o del Banc Mundial utilitzin models matemàtics i economètrics artificiosament complicats, les seves previsions sempre han de corregir-se i acaben sent desmentides per la realitat.

Anuncis
  1. Juliol 17, 2012 a les 8:14 am

    Que els models fallin no vol dir que haguem de renunciar als models, vol dir que hem de millorar-los. Més ciència, no menys!! si-us-plau!
    http://davidcastells.blogspot.com.es/2010/11/economia-medicina-i-prediccions.html

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: