Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Participacions Preferents

Participacions Preferents

Les participacions preferents són un híbrid entre les accions i la renda fixa perpètua. La via més normal per augmentar els recursos propis d’una empresa és a través d’una ampliació de capital. S’emeten noves accions i s’ofereixen a potencials inversors, que es converteixen en nous accionistes i propietaris de l’empresa. Així ho fan els bancs, que són societats anònimes i tenen un capital social.

El problema de les antigues caixes d’estalvi és que, al no ser societats anònimes, això no ho podien fer. Per captar fons propis van optar per oferir als clients aquests productes, amb rendibilitats elevades, com si fossin una llibreta a termini. Quan les entitats amb problemes van deixar de pagar els interessos compromesos, lògicament els clients afectats van decidir vendre les participacions. El problema al ser un producte financer sense venciment, però, és que per poder-les vendre es necessita algú disposat a comprar-les en el mercat secundari.

Ara milers d’estalviadors es troben atrapats en un corralito: ni cobren els interessos, ni poden recuperar el capital invertit. A més, es tracta d’un producte no garantit pel Fons de Garantia de Dipòsits i si el banc fa fallida el client perd tots els diners. I així trobem a molts jubilats, la majoria sense coneixements financers, però atrapats amb participacions preferents, perquè l’empleat de confiança de tota la vida li va dir que signés uns papers.

A més, la normativa internacional Basilea III, que entra en vigor l’1 de gener de 2013, ha deixat les participacions preferents al marge del capital de més qualitat (anomenat Tier 1) de les entitats financeres, fent que aquestes es donguessin pressa per intentar que el client acceptés un canvi de producte financer. Finalment, l’imminent rescat bancari europeu pot suposar també una pèrdua del valor nominal de les preferents.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: