Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Bon comportament de les Exportacions (de quines empreses?)

Bon comportament de les Exportacions (de quines empreses?)

Image

Les exportacions i la demanda exterior són variables clau per remontar la temible recessió econòmica, especialment quan el consum i la demanda interior estan sota mínims. Sorprèn el bon comportament de les exportacions catalanes de mercaderies, per valor de 24.000 milions d’euros, incrementant el 7,5% fins el mes de maig en termes interanuals. No és cap casualitat aïllada. Les exportacions espanyoles ja varen tenir un bon comportament durant el període 2000-2008, creixent després un 17,4% en el 2010 i un espectacular 23,4% en el 2011 (primer trimestre).

Malgrat la crisi i el càncer de l’atur, malgrat la manca de competitivitat de l’economia espanyola i la irrupció de Xina com a superpotència comercial, la quota de mercat de les exportacions espanyoles en el mercat mundial es manté estable a l’entorn del 2%, alhora que la quota d’EUA, França i Regne Unit disminueix. Com s’entén el bon comportament de les exportacions? Quines en són les causes?

No sembla que sigui per l’especialització en sectors d’alta tecnologia o elevat valor afegit, ans el contrari (destaquen els sectors d’aliments, primeres matèries i automòbil).
Tampoc sembla que sigui per l’expansió geogràfica de les exportacions cap economies amb altes taxes de creixement (destaquen Alemanya, Suïssa i Rússia).
Tampoc és la causa el capital internacional o la inversió estrangera, donat que experimenten millor comportament les empreses amb capital nacional que les foranes.
Sembla ser que la clau està en el tamany de les empreses. Les PIMEs exporten poc, però les empreses amb més de 250 treballadors, que són poquíssimes, resulten molt competitives, incrementen la productivitat per sobre dels costos laborals i experimenten una forta expansió de les vendes internacionals.  

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: