Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > “España es el país desarrollado que menos impuestos paga” (Montoro). És realment així?

“España es el país desarrollado que menos impuestos paga” (Montoro). És realment així?

Image

El ministre de Finances, Cristóbal Montoro, ha justificat l’increment d’impostos avui en el Congrés amb l’argument que Espanya és el país del món desenvolupat amb menor recaptació d’impostos i un dels que té menor pressió fiscal de l’OCDE. Deixant de banda el fet que estem entrant en el camp de les comparacions, sempre odioses, i que no es diu res del nivell de qualitat dels serveis públics que reben alguns països europeus en contraprestació pels impostos elevats que paguen, és acceptable l’argument del ministre Montoro?

La pressió fiscal és la relació que hi ha entre els ingressos tributaris totals de l’Estat (impostos recaptats i cotitzacions a la Seguretat Social) i el PIB. Malgrat està augmentant molt, la pressió fiscal d’Espanya està per sota de la mitjana de la Unió Europea (35% i 39%, respectivament). Els països nòrdics acostumen a tenir altes pressions fiscals (Dinamarca, 48%; Suècia, 46%) i els països de l’est i Irlanda (28%) les tenen menors.

Justifica aquesta situació la brutal pujada d’impostos que estem patint, primer amb l’IRPF i ara amb l’IVA? No, perquè l’indicador rellevant no ha de ser la pressió fiscal, sinó l’esforç fiscal. Considerem una persona amb uns ingressos mensuals de 1.000 euros que en paga 300 en impostos i una altra persona que cobra 3.000 euros al mes i en paga 1.200. La primera suporta una pressió fiscal del 30% (300/1.000) i la segona del 40% (1.200/3.000). Malgrat això, la persona més pobra realitza un esforç fiscal superior a la rica, perquè paga més en relació al salari que cobra.

Doncs bé, si ens guiem per l’esforç fiscal (pressió fiscal / PIB per càpita), Espanya paga més impostos que la mitjana europea. Més que Suècia i Alemanya, i en el mateix nivell que França.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: