Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Continua la tempesta en els mercats

Continua la tempesta en els mercats

La tempesta financera continua una setmana més, especialment en els mercats espanyols. Ahir, la prima de risc del deute públic va aconseguir un nou rècord (640 punts) i la Borsa només moderava les pèrdues quan la CNMV va prohibir les vendes a curt que especulen amb la baixada dels mercats. Aquesta pràctica consisteix a vendre accions que no es tenen, demanant-les prestades, i comprometent-se l’especulador a retornar-les en un termini prefixat, confiant que les podrà comprar a un preu inferior  i obtenir així un guany.

Davant la insostenibilitat de la situació, els polítics espanyols reclamen que el BCE compri deute públic en els mercats, injectant diners de nova creació a la societat. És el que es coneix com a monetització del deute i, a curt termini, faria baixar la prima de risc i augmentaria la liquiditat. Aquesta operació està legalment prohibida a l’eurozona, malgrat s’ha portat a terme diverses vegades per l’especial gravetat de la situació, perquè genera inflació. I l’únic objectiu del BCE, teòricament independent dels governs, és mantenir l’estabilitat dels
preus a l’eurozona.

Aquesta és una diferència important amb la Reserva Federal (banc central d’EUA) que té el doble objectiu fundacional de mantenir controlada la inflació i lluitar alhora contra l’atur, promovent el creixement. També és important saber que la Reserva Federal compra periòdicament deute públic nord-americà sense causar inflació interna, perquè l’externalitza i l’expulsa cap a altres països, donat que el dòlar és la divisa internacional i molts contractes estan referenciats en dòlars (circumstància que, de moment, no la comparteix l’euro).

La solució immediata proposada per Joaquín Almunia per rebaixar la prima de risc és que el fons de rescat europeu compri deute públic. Això no és possible per dues raons. La primera és que per fer-ho es necessita unanimitat de tots els països de l’euro, i Finlàndia i Holanda s’hi han oposat.
La segona és la insuficiència de recursos del fons de rescat europeu davant el volum de deute públic espanyol i italià. Els recursos de l’ESM són 500.000 milions d’euros, totalment insignificants si els comparem amb el deute espanyol (800.000 milions) o italià (2 bilions = 2 milions de milions).
Per tant, la solució immediata, sent excepcional, és que el BCE compri directament deute públic dels països del sud d’Europa. Només el banc emissor té infinita capacitat per crear diners de la res i sostenir momentàniament el valor del deute públic hispà.

I, més important, això és només una operació d’urgència in extremis a la UCI. Una vegada el pacient arribi a la planta, la solució a mitjà termini per rebaixar la prima de risc és que el Govern de Mariano Rajoy dugui a terme reformes estructurals per augmentar la productivitat de l’economia espanyola. De moment, tot està per fer.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: