Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La Generalitat, el fons de liquiditat i el dèficit fiscal

La Generalitat, el fons de liquiditat i el dèficit fiscal

El Govern de la Generalitat de Catalunya té previst recórrer al fons de liquiditat autonòmic creat per l’executiu central. Donat que el Govern central fixa l’objectiu de dèficit a les comunitats autònomes (màxim de l’1,5% del PIB), al mateix temps que les autonomies tenen l’obligatorietat de subministrar i pagar serveis socials bàsics com educació i sanitat, però no tenen competències plenes en la recaptació dels seus impostos (amb les excepcions del País Basc i Navarra), és lògic que Madrid proporcioni finançament a les autonomies en l’intent d’aconseguir els objectius imposats.

Aquest fons està dotat en 18.000 milions d’euros (12.000 milions aportats pel Tresor i 6.000 milions aportats pel monopoli públic de Loterías y Apuestas del Estado). A través de l’Instituto de Crédito Oficial (ICO), l’Estat presta diners a les autonomies, que ho hauran de retornar amb interessos reduïts. Catalunya necessita, abans de final d’any, 7.000 milions d’euros (3.000 milions per finançar el dèficit i 4.000 milions per renovar el deute vençut).

El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha aclarit que no es tracta d’un rescat (que hauria de ser votat en el Senat, després que l’autonomia incomplís els terminis de devolució), sinó d’una nova línia de crèdit oficial (de fet, la quarta en poc temps), i el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, declara amb resignació que la Generalitat no disposa d’altre banc que el Govern d’Espanya.

El problema de fons continua sent el sagnant dèficit fiscal de Catalunya, superior al 8% del PIB i que ja suposa 2.250 euros per català i any. Catalunya continua pagant per sobre de la mitjana (aporta quasi el 20% dels ingressos de l’Estat) i rep un finançament autonòmic per sota de la mitjana. Per cada euro recaptat a Catalunya, 43 cèntims no es gasten a Catalunya. Tot això, després de conèixer les dades reals de l’entrada en vigor del nou mètode de finançament pactat pel Tripartit, i qualificat triomfalment com el millor de la història. En aquestes condicions, és normal haver de recórrer al fons de liquiditat.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: