Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Mario Draghi (BCE): donde dije digo, digo diego

Mario Draghi (BCE): donde dije digo, digo diego

Si fa quatre dies Mario Draghi, president del BCE, va afirmar que l’única responsabilitat del banc emissor és l’estabilitat de preus a l’eurozona i no intervenir en la crisi del deute sobirà, ahir va canviar radicalment el seu discurs, afirmant que faria el que calgui per reduir les primes de risc i preservar l’euro. A l’instant, la prima s’ha relaxat i la Borsa s’ha disparat.

Quins són els instruments monetaris dels que disposa el BCE?

1. Operacions de mercat obert. El BCE compra deute públic als bancs comercials i fixa el tipus d’interès de tot el sistema, actualment en el 0,75%. El marge de reducció fins el 0% que tenen els EUA és, per tant, limitat.

2. Facilitats permanents de dipòsit. Interès que paga el BCE als bancs comercials quan dipositen diners en el banc emissor. Actualment no es remuneren i es podria aplicar una penalització del -0,25% anual per tal que els bancs comercials no mantinguin diners ociosos i els prestin a les empreses i famílies.

3. Coeficient de reserva mínim. És un percentatge obligatori dels comptes corrents que els bancs comercials han de mantenir immobilitzat en el BCE. Des del passat mes de gener, aquest coeficient s’ha reduït del 2% a l’1%. Per tant, només 1 de cada 100 euros dels dipòsits a la vista estan físicament immobilitzats en el banc comercial, mentre que dels restants 99 euros en pot disposar lliurement. El marge de reducció per reactivar els préstecs està, amb aquest instrument, esgotat. Un 0% abocaria el sistema a una hiperinflació impossible de controlar. Per altra banda, un coeficient de reserva fraccionària de l’1% vol dir justament això: que si tots els clients decidíssim treure els nostres diners dels comptes corrents que tenim oberts en els bancs comercials, no podríem, perquè no hi són.
El banc els va invertir en préstecs a llarg termini. Si ho va fer prudentment, amb una mica de sort, amb 30 o 40 anys els podrem recuperar. I si no ho va fer prudentment, concedint hipoteques a tort i a dret que no es podran retornar mai més, aquests diners no es podran recuperar.
Per aquest motiu un sistema bancari amb reserva fraccionària necessita sempre d’un Banc Central emissor que fabriqui la quantitat de diners que calgui per tapar els forats dels bancs i, també, els forats dels Estats malversadors.

No té el BCE eines més potents per reactivar la liquiditat?

Sí. Pot proporcionar liquiditat il·limitada als bancs comercials a un cost nul, com ja ha fet a inicis d’any per volum d’1 bilió d’euros.

I pot comprar directament deute públic dels estats en els mercats. Aquesta última pràctica, anomenada monetització del deute, no està permesa a l’eurozona i l’última vegada que es va aplicar va ser el febrer del 2012. Per tal de fer el mateix, però més dissimuladament, el BCE pot optar per finançar il·limitadament el nou Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE), que és qui realitzaria les compres de deute públic.

Al final, per tant, el Banc Central sempre pot fabricar una quantitat de diners il·limitada per finançar bancs mal gestionats i estats malversadors.
És la solució definitiva de la crisi i el remei a tots els mals? Rotundament no.

Anuncis
  1. Anonymous
    Juliol 27, 2012 a les 7:27 am

    Las primas de riesgo amenazan con convertir a países solventes pero faltos de liquidez (España o Italia) en países insolventes (Grecia) cada vez que a los mercados les entra pánico. Es importante que la prima de riesgo se rebaje hasta niveles que reflejen el riesgo de España en relación a Alemania. Y por lo tanto es importante eliminar la parte de la prima de riesgo que aparece simplemente por culpa de los pánicos de los mercados que pueden desencadenar en profecías autorrealizadas. El BCE también debe garantizar la liquidez de todos los bancos de la eurozona y despejar así la posibilidad de que se creen corralitos. Los rumores sobre corralitos fomentan el miedo de la ciudadanía que cada vez tiene menos interés en tener su dinero depositado en los bancos.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: