Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > EPA i Atur Registrat: 2 lectures d’un drama social

EPA i Atur Registrat: 2 lectures d’un drama social

S’acaben de fer públiques les últimes i esfereïdores xifres d’un càncer social: l’atur. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA), el 24,6% a Espanya (5.693.000 aturats) i el 21,95% a Catalunya (822.000 aturats).

La taxa d’atur és la relació entre els aturats i la població activa (suma d’ocupats i aturats). La població inactiva la forma qui, en edat de treballar, no busca feina (estudiants, mestresses de casa, desanimats…). Pot passar el cas, com a Catalunya, que caigui el nombre d’aturats i alhora també les persones actives. S’explica pels nombrosos aturats de llarga durada (part de la població activa) que, cansats de buscar feina i no trobar-ne, abandonen la recerca i passen a ser considerats inactius.

Les fonts estadístiques més importants per calcular l’atur són l’EPA (que elabora trimestralment l’INE) i l’Atur Registrat (que elabora mensualment l’INEM). L’EPA és una enquesta, personal o telefònica, realitzada a una mostra de 65.000 famílies al trimestre. Es consideren ocupades les persones de 16 o més anys que durant la setmana de referència han estat treballant durant almenys una hora a canvi d’una retribució, i es consideren parades les persones que han estat sense treball, disponibles per treballar i buscant activament una ocupació. Es consideren inactius la població de 16 o més anys no inclosa en les categories anteriors.

D’altra banda, l’Atur Registrat de l’INEM recull les demandes de treball que es realitzen en les oficines públiques d’ocupació. Les xifres de l’EPA i d’Atur Registrat són indicatives del nivell d’atur, però no coincideixen. L’EPA sol oferir un atur més elevat, i classificaria un desanimat com aturat, mentre que l’Atur Registrat només considera com aturats els inscrits i censats en les oficines d’ocupació.

Tota sortida de la crisi passa necessàriament per disminuir aquesta tragèdia social.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: