Manca de crèdit

Image

Després d’un agost calorós i relativament tranquil pel que fa als problemes de finançament de l’economia espanyola, gràcies en part a les declaracions realitzades per Mario Draghi a Londres el 25 de juliol (“el BCE està disposat a fer tot el que faci falta per salvar l’euro i, creguin-me, serà suficient”), el nou curs es reprèn altra vegada recordant-nos que l’estat de l’economia espanyola continua sent d’extrema gravetat. Per una banda es constata una creixent retirada de dipòsits bancaris d’Espanya, com abandonant un vaixell a punt de naufragar, i de l’altra un augment de la quantitat de deute públic espanyol comprat per la banca espanyola. Les relacions incestuoses entre el sector públic i el sector financer han tocat màxims. L’última gran injecció monetària per part del Banc Central Europeu (BCE), del desembre i febrer passats, va suposar 1 bilió d’euros a la banca europea destinats a la compra de deute públic, el 40% del qual va venir a la banca espanyola.

Des d’aleshores, la caiguda dels dipòsits dels bancs espanyols i la pèrdua de liquiditat associada, han dificultat la retroalimentació d’aquest cercle tan viciós. En termes interanuals, el decrement dels dipòsits privats a les entitats financeres espanyoles supera els 200.000 milions d’euros, situant el total de dipòsits en 1,508 bilions d’euros, un 13,7% menys que els 1,715 bilions de juliol de 2011. Si bé aquesta fugida de capitals és preocupant, denotant la poca confiança dels agents econòmics en l’economia hispànica, tampoc és alarmant. Com comenta José María Linde, governador del Banc d’Espanya, més de la meitat de la retirada de dipòsits de famílies i empreses s’explica per factors purament estacionals. Les empreses han de pagar impostos l’endemà de tancar el segon trimestre, i les famílies tenen també les despeses de les vacances d’estiu. Si els dipòsits bancaris, que estan en el passiu de les entitats financeres, disminueixen, també han de disminuir els crèdits concedits, que estan a l’actiu. De fet, els crèdits bancaris a les famílies i empreses, el veritable suport de tota societat, han desaparescut quasi del tot des de fa temps. I ara disminueixen els crèdits bancaris a l’Estat o, el que és el mateix, la compra de deute públic espanyol.

Per tant, tot sembla indicar que avui el BCE, després de vint-i-cinc setmanes sense comprar deute públic dels països de la zona euro, ho tornarà a fer. Si els bancs comercials no financen a les empreses ni a les famílies, sinó a l’Estat, i encara insuficientment, caldrà que el banc emissor europeu, amb una capacitat il·limitada per a fabricar diners, financi els estats en problemes. Així ho va anunciar Mario Draghi, president del BCE, defensant la compra de bons públics en el mercat secundari amb terminis de fins a 3 anys.

I com respon l’astut banquer italià a l’oposició de ministres germànics i del Bundesbank, també dels holandesos i finlandesos, oposant-se a la compra de deute públic per part del BCE? Doncs argumentant que no és pas il·legal, mentre siguin compres a curt termini i en el mercat secundari; que la prohibició estatutària de finançar els estats i monetitzar el deute públic només impedeix les compres d’obligacions de l’estat a llarg termini en el mercat primari. En definitiva, que comprar bons de l’estat en el mercat secundari sí, però que adquirir obligacions de l’estat en el mercat primari no.

En qualsevol cas, sembla clar que aquest rescat europeu o ajuda financera a l’estat espanyol (en qualsevol de les variants eufemístiques que se li vulguin donar) estarà subjecte a una estricta condicionalitat o intervenció econòmica del país rescatat, per part de les autoritats europees. En aquesta situació, amb governs com l’espanyol, que reformen tard i malament, sotmetent a nacions com la catalana a una asfíxia financera i a un dèficit d’infrastructures permanents, la intervenció europea sobre l’Estat espanyol no té per què ser necessàriament negativa.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: