Falsa calma

 

Després d’un juliol d’infart, sembla que la tranquil·litat ha tornat, de moment, als mercats financers. L’Íbex 35 voreja els 8.000 punts, després de caure per sota dels 6.000 el 24 de juliol, i la prima de risc es situa en els 400 punts, deixant enrere el màxim canicular de 650.

N’hi ha hagut prou amb les declaracions de Mario Draghi, afirmant que el BCE està disposat a comprar deute públic a curt termini d’Espanya i Itàlia, en quantitats il·limitades i de manera condicional, per aplacar la tendència dels mercats. I és que la possibilitat que tenen els bancs centrals d’imprimir quantitats potencialment infinites de diners es coneix, en l’argot financer, com el “gran bazooka”, una veritable arma de destrucció massiva.

És una calma falsa i enganyosa que contrasta amb el terratrèmol polític que està suposant el clam popular de la societat civil catalana, reclamant el dret a la secessió de l’Estat espanyol. El funcionament de la impremta del banc emissor pot inundar de liquiditat els mercats, finançar governs i bancs en fallida, o fins i tot disminuir l’Euribor (interès al que els bancs de la zona euro es presten diners a curt termini) i rebaixar el cost de les hipoteques associades. Però aquesta fàcil política monetària expansiva no incrementa la solvència dels agents econòmics, ni assegura que el crèdit flueixi a les empreses i famílies, ni menys encara contribueix a reduir l’endeutament o incrementar el creixement econòmic.

A l’altra banda de l’Atlàntic, Ben Bernanke, president de la Reserva Federal, també ha anunciat el tercer pla d’estímul monetari des de l’esclat de la crisi el 2008. La compra de deute hipotecari, amb el tipus d’interès oficial fixat en el 0%-0,25%, permetrà comprar temps. Curiosament, o no, això coincideix en un any electoral i amb la carrera de Barack Obama per repetir a la Casa Blanca.

Després de la falsa calma, però, la tempesta tornarà a aparèixer.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: