Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Perversió dels incentius

Perversió dels incentius

El risc moral és un concepte que fa referència al tipus de comportament que s’observa quan no s’ha de respondre per les conseqüències de les pròpies accions. Per exemple, quan un adolescent insulta a un adult, si el sistema no penalitza aquesta acció, sinó que respon de manera benèvola oferint un tractament psicològic protector al menor, el normal és que augmentin les agressions verbals dels joves cap els pares i mestres. O si el sistema és indulgent en el càstig de cert tipus de delictes, és probable que augmenti el número de delictes comesos.

En l’àmbit bancari, si la pèssima gestió no té altra conseqüència final que el rescat de l’entitat financera amb càrrec als diners públics, és normal que els incentius a corregir els errors comesos siguin inexistents. Aquesta és la conclusió de l’últim informe del Banc de Pagaments Internacionals, que analitza el comportament de 87 grans bancs, dels que 40 van ser rescatats i recapitalitzats amb diners públics. Les entitats financeres rescatades varen continuar les mateixes pràctiques de risc que les varen portar a la fallida, concedint préstecs sindicats amb un alt nivell d’endeutament, i augmentant tant el venciment mitjà com el tipus d’interès dels nous crèdits. Penalitzar les males pràctiques bancàries és, per tant, no només qüestió de justícia, sinó també d’eficiència.

En aquest sentit, la creació del “banc dolent” suposa l’escapatòria perfecta pels bancs nacionalitzats (Bankia, CX…) donat que, al considerar el menys negatiu dels escenaris a tres anys, podran transferir els seus actius tòxics per un preu superior al real. Sens dubte, no és aquesta la millor manera de purgar ni de regenerar els excessos comesos per una part del sector financer.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: