Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Pressupostos Obsolets

Pressupostos Obsolets

Image
El detall dels Pressupostos Generals de l’Estat i de les necessitats de capital de les entitats financeres amb més problemes, fetes públiques per l’Informe Wyman, tenen en comú que neixen ja obsoletes, desmentides per la gravetat de la realitat.

Els Pressupostos pel 2013, que incrementen la despesa pública total en 8.000 milions d’euros, especialment pels interessos a pagar d’un monstruós deute públic que superarà el 90% del PIB l’any vinent, està construït sobre la base que el govern complirà el seu objectiu de dèficit el 2012 (-6,3% del PIB) i que el decreixement del PIB serà de només el -0,5% el 2013. Cap dels dos supòsits és creïble.

La desviació del dèficit públic va ser important el 2011 i tot apunta a que es tornarà a produir enguany. Més dèficit significa més deute, que genera més interessos a pagar, retroalimentant l’increment del dèficit en un cercle viciós. Donat que el compromís de dèficit públic pel 2013 és del -4,5% del PIB, tot fa preveure més retallades en despesa social (Sanitat i Educació es redueixen molt més que Interior, Defensa o la Casa de Su Majestad) i en inversions (l’Estat redueix un 11% les inversions a Catalunya i torna a incomplir les disposicions de l’Estatut).

Per altra banda, l’estimació de reducció del PIB pel 2013 de només el -0,5% descansa en la presumpció que l’increment de les exportacions compensarà la caiguda de la demanda interna. Un escenari impossible si es considera que el nord d’Europa està entrant en recessió, i Xina i EUA creixen menys del previst.

Pel que fa a les necessitats de recapitalització de les entitats financeres amb problemes, 59.300 milions, l’informe només considera els crèdits immobiliaris, però exclou els crèdits dels bancs al govern espanyol, que superen els 185.000 milions. La seva consideració portaria l’Estat espanyol a l’abisme.    

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: