Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Espanya no necessita un segon rescat?

Espanya no necessita un segon rescat?

Image

El Govern espanyol, amb la fatxenda castissa que el caracteritza, continua assegurant que, després del rescat bancari, no necessita un segon rescat europeu. Les reaccions a l’autodeclaració de solvència varien des de les sonores rialles a l’auditori de la London School of Economics, on Luis de Guindos oferia una conferència, a les declaracions del ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, afirmant que Espanya no necessita cap programa d’ajuda, perquè pot sortir per si mateixa de la crisi.

La realitat, però, és que l’Estat espanyol continua gastant un 30% més del que ingressa i, per tant, necessita urgentment finançament aliè. Espanya acumula els pitjors efectes de tres bombolles encadenades: la bombolla financera, creada pel monopoli públic del Banc Central en l’emissió de moneda, la immobiliària i la d’ingressos públics.
I és que la hipertròfia del sector de la construcció va generar uns impostos i ingressos públics totalment extraordinaris i no sostenibles en el temps, que l’Estat va utilitzar per finançar i consolidar un increment de la despesa pública corrent, en sous i salaris, o en inversions ruïnoses, com AVEs sense passatgers i aeroports sense avions.

En comparació a l’any 2001, els ingressos de l’Estat del 2007 van augmentar en més de 150.000 milions d’euros. Quan poc després esclatava la crisi i punxava la bombolla immobiliària, també van caure en picat els ingressos públics. Però les despeses no ho van fer al mateix ritme, tot originant grans desequilibris financers i dèficits públics. Actualment, la despesa pública absorbeix quasi el 45% del PIB.

Considerant que la previsió de recessió pel 2013 és una caiguda del -1,3% del PIB, segons el FMI, i no del -0,5%, com sosté el govern espanyol, el dèficit públic no pot sinó empitjorar, fent encara més insostenible la situació financera de l’Estat espanyol.     

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: