Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La Banca sempre guanya

La Banca sempre guanya

Després de conèixer demà diumenge els resultats de les eleccions autonòmiques gallegues i al País Basc, el Govern espanyol estarà molt més a prop de demanar el rescat financer al Banc Central Europeu. Després del recent rescat bancari, el nou rescat del govern central s’estima que s’anunciï el proper mes de novembre, conjuntament potser amb el rescat de Xipre i un nou préstec a Grècia.

Banca i govern, dues institucions que comparteixen una innegable responsabilitat en la crisi que ens envolta, utilitzen el seu enorme poder institucional per reforçar la seva situació. Per contra, empreses i famílies, a qui s’havia concedit tot tipus de préstecs, amb increments anuals del 25% els anys 2006 i 2007, ara pateixen per la falta d’accés al crèdit.
Les PIMEs, veritable motor de l’economia i les úniques capaces d’aliviar l’agonia del càncer de l’atur, es veuen condemnades a tancar per manca de finançament. Aquest tractament diferencial consistent en primar les relacions Banca-Estat, a costa de desamparar el teixit empresarial i l’estructura familiar, poden condemnar-nos a perdre no anys, sinó dècades.

Les ajudes destinades a rescatar bancs en fallida, excepte casos molt específics, no es solen recuperar. Aleshores, per què es rescaten? Perquè es considera que la caiguda del sistema financer encara seria més costosa. Així, es mantenen artificialment en vida uns “bancs zombis”, tot esperant que la crisi es dissipi i el futur creixement augmenti la valoració dels bancs i també d’uns actius immobiliaris que ara no valen (quasi) res.

S’oblida que no tot el sistema financer, com constata l’informe Wyman, està en fallida, i que deixar caure les entitats en pitjor situació no és només la norma jurídica habitual, sinó també la manera més eficient de purgar els excessos comesos i regenerar el sector financer.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: