Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Pressió Fiscal i Esforç Fiscal

Pressió Fiscal i Esforç Fiscal

Esperant que el govern central es decideixi a demanar d’una vegada el segon rescat financer, després del bancari, l’Eurostat, l’organisme d’estadístiques europees, ha revisat el dèficit públic espanyol del 2011 deixant-lo en el 9,4% del PIB. Molt lluny del 6% pactat inicialment, Espanya es col·loca al nivell de Grècia, i amb un dèficit molt superior al d’Itàlia (-3,9%), Portugal (-4,4%) o l’eurozona (-4,1%).
El nou augment del dèficit públic hispà fins el 9,4% del PIB es deu a l’impacte del sanejament de bancs i caixes.
Per suposat, l’objectiu de dèficit pel 2012 (-6,3%) tampoc és creïble, i aviat serà desmentit per la realitat, sobrepassat per l’excés de despesa pública, malgrat les retallades socials, i la disminució en la recaptació impositiva.

El govern del PP, incomplint la seva promesa de no pujar els impostos, ens ha situat entre el grup de països amb tipus impositius més elevats del món. Malgrat tot, el govern defensa que la pressió fiscal d’Espanya és una de les més baixes de la UE. La comparació, a més d’odiosa, és enganyosa.
La pressió fiscal és la part de la producció total anual d’un país que es destina al pagament d’impostos i cotitzacions socials. El 2011, els ingressos públics de l’estat espanyol van significar el 36% del PIB i la despesa el 45%, mentre que a l’eurozona van ser del 45%, els ingressos, i 50%, la despesa. Per tant, la pressió fiscal és superior a la resta d’Europa.

Però s’ha de tenir en compte també el nivell de renda mitjana, perquè no és el mateix pagar el 36% d’un sou baix, a Espanya, que el 45% d’un sou elevat, a Europa. Considerant l’esforç fiscal com la relació entre la pressió fiscal i la renda mitjana, a Espanya es paguen més impostos que a Alemanya, Regne Unit o Suècia.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: