El banc dolent

Durant aquesta setmana hem conegut més detalls de l’anomenat banc dolent. Malgrat el govern va manifestar-se contrari a la seva creació, Rajoy ha optat per validar aquesta societat de gestió d’actius, que té la missió de comprar els actius tòxics de les entitats financeres, algunes de les quals s’han rescatat en lloc de deixar-les caure i exigir responsabilitats patrimonials.

Una pregunta clau és: a quin preu es transferiran les hipoteques escombraria o les promocions de sòl i vivenda que s’han quedat els bancs? La resposta oficial és que s’aplicarà un descompte mitjà del 46%, en el cas dels préstecs, i del 63%, si es tracta d’actius immobiliaris. Malgrat es pugui pensar que la retallada en el preu és important, la realitat és la contrària.
El valor d’una hipoteca incobrable o el valor del sòl que no té demanda ni sortida en el mercat és zero. Donat que el banc dolent els comprarà i pagarà d’acord als preus que fixa el govern, les entitats financeres en sortiran beneficiades, mentre que el contribuent acabarà pagant, una vegada més, els excessos comesos en la passada festa nacional de la hipoteca.

El banc dolent, preveient que pugui arribar a uns actius (tòxics) de 90.000 milions d’euros, tindrà uns recursos propis o capital no superiors al 8% del total de l’actiu. En últim terme, per tant, depèn de l’aval del deute públic. L’estat preté que la participació pública en el capital del banc dolent no superi el 50%.
Confia en els estalvis dels inversors privats, tot prometent rendibilitats anuals del 15% (!). En cas que s’obligui als bancs solvents a entrar en el capital del banc dolent, hi hauria el perill d’infectar tot el sistema financer, allargant encara més la crisi.

Finalment, sorprèn que el banc dolent es plantegi com una societat per vendre vivendes, quan la gestió en règim de lloguer permetria a molts ciutadans accedir a una vivenda a un preu raonable.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: