Els desnonaments

Image

L’alarma social creada pels desnonaments, més de 400.000 des de l’esclat de la bombolla immobiliària, ha forçat l’executiu a pactar un acord de mínims en cas d’impagament del deute hipotecari. Fins que no s’han esdevingut els últims desenllaços tràgics, l’article 47 de la sacralitzada Constitució Espanyola, que estableix el dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat, o la defensa dels consumidors i usuaris consagrada a l’art. 51 han estat sistemàticament silenciats.

Quan, segurament per causa de l’atur, algunes famílies no poden pagar la hipoteca, perden la propietat dels habitatges i aquests passen a mans de l’entitat financera, que els subhastarà per un mínim del 60% del valor de taxació. Aquesta quantitat, que pot ser només del 50% si és la immobiliària de l’entitat financera la que participa en la subhasta, no és suficient per pagar tota la hipoteca pendent. Per tant, al mateix temps que es rescaten les entitats financeres, les famílies queden sense feina, sense casa, i amb un deute pendent per tota la vida. La distribució de les responsabilitats no pot ser més asimètrica.

En altres països, com els Estats Units, està vigent la dació en pagament. El deutor que no pot pagar entrega l’immoble al banc i queda alliberat de la hipoteca. El banc assumeix el risc que el valor de la vivenda hagi disminuït i les famílies disposen d’una segona oportunitat per tornar a començar. Lliures de cadenes i amb menys deutes, les famílies contribueixen a reactivar el consum i poden desplaçar-se geogràficament a les zones amb menys atur.

No és el cas espanyol, on l’execució hipotecària és brutal amb els deutors. La renegociació de les condicions de la hipoteca en termes de tipus d’interès o terminis no és suficient. Cal regular una quitança del deute, promoure el lloguer social i donar una segona oportunitat als deutors accidentals.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: