Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Minories privilegiades versus masses empobrides

Minories privilegiades versus masses empobrides

PARAISÓPOLIS

Les últimes dades de l’atur a l’estat espanyol no poden ser pitjors. L’atur registrat assoleix un nou rècord al superar els 4,9 milions d’aturats inscrits a les oficines públiques (més de 650.000 a Catalunya), deixant els ocupats en només 16,5 milions. La línia vermella d’insostenibilitat del sistema públic de pensions s’ha traspassat (menys de 2 treballadors per cada jubilat) i l’atur juvenil supera de llarg el 50%, provocant l’èxode dels joves més capaços i dinàmics, així com l’envelliment d’una societat cada vegada més improductiva i decadent.

Al mateix temps, l’oligarquia política, financera i empresarial continua proporcionant signes evidents d’enriquiment personal i corrupció institucional. L’última presumpta trama de corrupció urbanística i política, l’anomenat Cas Mercuri, s’ha destapat a l’ajuntament de Sabadell, quan encara ressona el Cas Pretòria al consistori de Santa Coloma de Gramenet. També aquesta setmana ha estat notícia la detenció de l’expresident de la patronal espanyola, Díaz Ferrán, per un delicte d’alçament de béns i blanqueig de diners.

Els plans de rescat d’algunes entitats financeres en fallida continuen endavant, simultàniament a la destrucció de la classe mitjana i a l’empobriment massiu de sectors socials cada vegada més majoritaris, que han de recórrer a la beneficència privada i als serveis socials per cobrir les necessitats més bàsiques. El rescatat sector financer compra el deute públic de l’estat, tot alimentant un cercle viciós, alhora que nega el finançament a unes maltractades petites i mitjanes empreses, les úniques que poden impulsar el creixement, la creació d’ocupació i la reducció del monstruós deute acumulat. Unes Pimes, per altra banda, que lluiten per sobreviure al costat de grans grups empresarials monopolistes i que operen en mercats protegits, com les empreses elèctriques, d’energia o telecomunicacions.

Per sortir del perillós atzucac on ens trobem, cal reconstruir un sistema institucional, just i eficient, que eviti la fractura social entre una minoria privilegiada i una creixent massa depauperada.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: