Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El rescat dels poderosos i la destrucció de la classe mitjana

El rescat dels poderosos i la destrucció de la classe mitjana

fusio-caixes

 

Aquesta setmana, el govern espanyol ha rebut 39.500 milions d’euros del fons de rescat permanent de l’Eurozona per recapitalitzar els quatre bancs nacionalitzats, Bankia, CatalunyaCaixa, Novagalicia i Banc de València, i també per injectar capital al banc dolent. En total, els quatre bancs rebran prop de 37.000 milions d’euros, mentre que uns 2.500 milions aniran pel banc dolent. Antoni Abad, president de la patronal Cecot, ha demanat amb lucidesa que aquests diners es facin arribar a les petites i mitjanes empreses, tan necessitades de crèdit, i no a les entitats financeres rescatades. El cap de la patronal vallesana defensa també una ordenada liquidació i tancament dels bancs que estan en pitjor situació, com és norma habitual en l’àmbit mercantil, considerant que la liquidació és menys costosa per al contribuent que el rescat. Malauradament, no serà així.

La política de Rajoy està encaminada a salvaguardar els privilegis de la minoria política, financera i monopolista, a costa d’arruïnar el contribuent i d’empobrir massivament la societat civil. Per mantenir els privilegis de l’oligarquia dominant, no en té prou en augmentar tots els impostos, o planejar introduir-ne de nous sobre els dipòsits bancaris i la compra d’accions, i reduir la despesa social en sanitat, educació i serveis socials, contribuint a l’augment més important de la pobresa a tota la Unió Europea, sinó que necessita recórrer a un immens endeutament, que significa la ruïna de vàries generacions i dificulta la sortida de la crisi.

Les ajudes directes a la banca superen el 20% del PIB, més de 200.000 milions d’euros, i signifiquen el desmantellament de les caixes d’estalvi, en circumstàncies on el seu model d’arrelament al territori propi basat en l’imperi de la confiança i la proximitat, l’existència d’obra social, i el crèdit vinculat a famílies i petites i mitjanes empreses, és més necessari que mai. Aquest model s’ha perdut per culpa del predomini dels interessos polítics en la direcció de les caixes, el creixement desmesurat i la massiva inversió errònia en el sector immobiliari.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: