Més impostos

subida-de-impuestos

En els compassos preliminars de la desena legislatura catalana, el pacte CiU-ERC ha iniciat el camí amb el programa econòmic de la formació republicana. Davant la necessitat d’ajustar el pressupost, s’ha optat per incrementar la pressió fiscal i els impostos ja existents, així com també introduir-ne de nous, com un impost mediambiental, sobre dipòsits bancaris o pisos buits.

No n’hi ha prou de tenir l’impost de renda més elevat del món, després de Suècia i d’una petita illa de les Antilles? Cal haver de pagar els tràmits notarials i actes jurídics documentats, com al constituir una empresa, més cars de tota Espanya? Recordem que mentre a Madrid, Balears i València bonifiquen amb el 100% l’impost de patrimoni, a Catalunya es rebaixa el mínim exempt a 500.000 euros i es planteja un recàrrec a unes grans fortunes encara no concretades. Tot plegat, no només desincentiva el treball productiu, sinó que afavoreix la deslocalització empresarial i personal (pensem, per exemple, en Gerard Depardieu ara a Bèlgica) i dissuadeix la inversió.

El nivell general de preus és més elevat a Catalunya que a la resta de l’estat espanyol. Si, a més, considerem que el bitllet del transport públic, la taxa de l’euro per recepta o el recàrrec al preu dels carburants i els peatges de les autopistes són els més alts d’Espanya, comprendrem com la renda real es redueix significativament.

El bipartit convergent-esquerrà també es planteja tornar a implantar a Catalunya l’impost de successions, que a Madrid i València bonifiquen amb el 99% de la quota. La proposta, encara sense concretar, implicaria augmentar la tributació per aquest impost i eliminar les exempcions. Donat que els valors cadastrals dels immobles estan artificialment inflats, la càrrega tributària de les herències que continguin pisos es dispararia.

En ciutats com Manresa, on encara està en vigor la hipervaloració cadastral del 2007, en el punt culminant de la bombolla immobiliària, qui hereti algun immoble que no sigui l’habitatge habitual pot tenir seriosos problemes per liquidar l’impost, si no disposa de molts diners en efectiu, i es pot veure obligat a renunciar a l’herència per no poder fer front al pagament de l’impost. 

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: