Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Feliç 2013 (o no) !

Feliç 2013 (o no) !

el recorte para bankia

A les portes del nou any, l’executiu espanyol continua especulant en la possibilitat de demanar (o no) un rescat global a les institucions europees, després del recent rescat bancari. La prima de risc del deute espanyol, insostenible el juliol quan va superar els 630 punts, s’ha relaxat fins a situar-se per sota dels 400 punts. S’ha d’entendre que la percepció internacional de la solvència hispànica ha millorat? O és un simple efecte de les paraules del governador del BCE quan va anunciar que compraria deute perifèric en quantitats il·limitades?

Cal tenir clar que l’objectiu de dèficit públic fixat per Rajoy el 2012, el 6,3% del PIB, s’ha incomplert, i el rescat bancari el pot acabar situant en el 9%. La possibilitat del recurs últim al Banc Central ha servit per posposar el rescat global i congelar les reformes estructurals pendents de l’economia espanyola, que han de reactivar la productivitat i el creixement. El govern central no té cap incentiu en resoldre els desequilibris causats per les bombolles financera, política i immobiliària. El seu tacticisme miop busca només perpetuar els privilegis de l’oligarquia política i financera, a costa de sagnar el contribuent i debilitar la classe mitjana. La promesa de rescat europeu, per tant, només ha servit per acomodar en el poder un govern incomplidor.

Els problemes de dèficit i deute, però, continuen, i amb un PIB en recessió, la ràtio deute/PIB no deixa d’augmentar. El bon senyal de l’increment de les exportacions, concentrades en unes poques grans empreses, pot veure’s frenat pel Fiscal Cliff dels EUA o la desacceleració de la Xina.

El govern central no dubtarà, això sí, a forçar encara més l’ajust de les CCAA, que tenen un objectiu de dèficit de l’1,5% del PIB el 2012 i del 0,7% el 2013. El flamant govern de la Generalitat, per tant, s’haurà d’estrenar amb pujades generalitzades d’impostos i, molt em vull equivocar, reduccions de despesa en sanitat, educació i serveis socials.    

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: