Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > James Buchanan (1919-2013)

James Buchanan (1919-2013)

james-buchanan-2_0

Aquesta setmana ha mort, als 93 anys, James Buchanan, Premi Nobel d’Economia l’any 1986 per la seva anàlisi econòmica del funcionament de l’Estat, que explica les decisions dels polítics en base als seus interessos personals i no pas per una quimèrica recerca del bé comú o interès general.

Fundador de l’anomenada escola de l’elecció pública, estudia les decisions del govern en matèria d’impostos, despesa, elecció de prioritats i gestió pública. Diferencia les regles de funcionament del sistema polític de les estratègies concretes adoptades pels participants, ja siguin polítics, funcionaris, grups de pressió o votants. A l’estudiar la decisió col·lectiva en base a la regla de la majoria, Buchanan no idealitza l’Estat com un acord social i voluntari que busca el benestar general de la societat, sinó com un mecanisme de poder on uns milloren la seva situació personal mitjançant la depredació coactiva d’altres.

La democràcia no és el mecanisme pel qual s’aconsegueix el bé comú, sinó l’espai on cada individu tracta de maximitzar el seu benestar personal a costa dels altres. És l’Estat com la gran ficció on tot el món aspira a viure a costa dels altres. Buchanan investiga quin és el disseny constitucional que minimitza els costos socials, garanteix una acció col·lectiva eficient i evita l’explotació de l’home per l’home.

Totes aquestes consideracions tenen un especial interès actual, particularment a Catalunya, on l’articulació amb l’estat central és insostenible i on s’ha iniciat el camí cap a una consulta popular i, potser, a la construcció d’un estat propi. Aquest estat s’hauria de basar en l’austeritat, l’eficiència i el servei de qualitat al ciutadà, a qui hauria de rendir comptes. Els procediments administratius i judicials, senzills i ràpids, s’haurien de redissenyar per anul·lar el desgavell actual i garantir la seguretat jurídica. El marc de discrecionalitat dels partits polítics s’hauria de reduir al màxim, introduint mecanismes de democràcia directa o llistes obertes, i una fiscalitat mínima hauria de permetre l’esforç productiu i la captació d’inversió internacional.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: