Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Millora la Balança de Pagaments del 2012?

Millora la Balança de Pagaments del 2012?

1333980584_0

La balança de pagaments és el registre sistemàtic de les transaccions econòmiques entre els residents d’un país i la resta del món durant un any. Consta de tres subbalances (compte corrent, compte de capital i compte financer) i recull la variació neta de reserves d’un país. En el cas d’Espanya, el comportament exterior ha estat tradicionalment negatiu.

Els pagaments per les importacions sempre han superat els ingressos provinents de les exportacions i el turisme, necessitant endeutar-se amb l’exterior. La lleugera reducció del dèficit exterior per compte corrent, en les xifres provisionals del 2012, ha estat interpretada pel govern de Rajoy com un èxit que assenyala el camí de la recuperació. Res està més lluny de la realitat.

El saldo positiu en el turisme és del tot insuficient per compensar les importacions de mercaderies, i les sortides de capital superiors a 200.000 milions d’euros (qui es fia de la solvència de l’economia espanyola?) han hagut de ser compensades per diner provinent del banc emissor. Les exportacions estan concentrades en unes poques grans empreses, privilegiades en un entorn oligopolístic altament intervingut i regulat, que exporten productes poc diferenciats, de baix valor afegit i escàs contingut tecnològic.

En un mercat nacional decaigut i assolat per l’atur, opten per dirigir l’esforç comercial a l’exterior. L’avantatge comparativa tradicional d’Espanya en el sector automobilístic està desapareixent, i les exportacions de la indústria alimentària augmenten la dependència de béns de capital provinents de l’exterior.

Japó porta més de 20 anys amb superàvits exteriors considerables, exportant urbi et orbi productes tecnològics i d’alt valor afegit, sense que hagi estat suficient per superar la crisi. Molt menys ho farà Espanya amb una base industrial ridícula i comptant només amb els ingressos derivats del turisme de sol i platja.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: