Pàgina d'inici > Economia > Corrupció

Corrupció

corrupcion

Els casos de corrupció política a Espanya colpegen la consciència pública una i altra vegada (casos Bárcenas, Gürtel, Nóos, Mercurio, Pretoria, Palau, Pallerols, Palma Arena…). Malgrat viure al país de la picaresca, el deteriorament transversal de la classe política, especialment en temps de crisi profunda, cala en la ciutadania i erosiona la legitimitat d’un sistema democràtic amb un poder fortament concentrat en els partits polítics, que fan i desfan amb la coartada d’un vot no vinculant i creixentment desafecte. La classe política es converteix en una veritable classe extractiva que extorsiona la resta de la societat, i l’oligarquia que domina la maquinària dels partits ordeix una xarxa de clientelisme amb forts tentacles que s’extenen a tots els àmbits socials i institucionals.

No hi ha una relació directa entre legalitat i comportament ètic. No tot el que permeten les normes és ètic, ni, en negatiu, tot el que no és ètic està legalment prohibit. Els dèficits de control de la corrupció no es deuen a una insuficiència de normes, ans el contrari, sinó a l’absència de voluntat política. Espanya ocupa el lloc número 30 en el rànquing dels països més corruptes del món, darrera de Botswana i per davant d’Estònia.

Dos eixos vertebradors de la corrupció política a Espanya són l’urbanisme i el sector financer, precisament els més hiperregulats i els que han experimentat el creixement desequilibrat amb més intensitat. Dos sectors controlats per la classe política, dels que n’obtenen elevats ingressos i prebendes. Els partits han esdevingut aparells de poder controlats per un reduït nucli de persones que, a través de l’organització, controlen el poble i s’apoderen de les estructures d’Estat. En lloc que el país es serveixi dels partits i els partits dels seus dirigents, els dirigents polítics es serveixen dels partits per satisfer els seus interessos particulars, i els partits es serveixen del país.

Però estiguem tranquils, perquè l’auditoria interna ordenada pel PP per investigar el cas Bárcenas ho solucionarà tot. Especialment, si la porten a terme els propis beneficiaris dels presumptes sobresous.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: