I més corrupció

15ea3737039b654f7dd95b203765d284_XL
Instal·lats en el descrèdit transversal de la casta política i amb l’aparició de nous casos diaris d’escàndols que desacrediten l’acció de govern, la corrupció institucional de l’Estat es converteix en un dels principals problemes socials i dificulta la sortida de la crisi econòmica.

Pot l’Estat combatre la corrupció que deteriora i perverteix el seu funcionament? Si la iniciativa ha de venir del Govern, clarament no. La corrupció, per definició, la comet qui ocupa el poder. El poder corromp i el poder absolut corromp absolutament. Des del Govern mai s’actuarà eficaçment contra la corrupció i sempre s’intentarà dissimular-la o, com a molt, esquivar el càstig. Un mínim de corrupció a la societat pot no ser preocupant, de la mateixa manera que els virus i els bacteris no amenacen la salut si no sobrepassen un determinat nivell. El problema apareix quan es sobrepassa l’umbral mínim i, per suposat, quan es produeix una metàstasi generalitzada.

És el poder judicial l’aturador últim de la corrupció? Difícilment. La independència judicial és més teòrica que real i, com reconeix l’informe per a Espanya de Transparència Internacional, l’òrgan de control dels jutges està fortament polititzat i els membres dels Tribunals superiors s’anomenen amb una marcada influència política, assenyalant també que les caixes d’estalvi han estat polititzades per sufragar les despeses dels partits. Per tant, els magistrats que vulguin escalar posicions dins del món judicial tenen clars incentius a subordinar la seva independència a certs compromisos polítics.

L’any 1977, en una situació molt complicada per la crisi econòmica i agreujada a Espanya per la transició política i el terrorisme, es van signar els Pactes de la Moncloa, que van significar l’impuls d’importants reformes polítiques i econòmiques. Totes les parts, el govern, els partits, els sindicats i la patronal van cedir parcel·les de poder, sacrificant interessos personals i particulars. Seran capaços de recordar-ho els actuals governants?

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: