Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Perillen les pensions?

Perillen les pensions?

piramide-poblacion-espana-2050

La Comissió Europea ha instat el govern espanyol a reformar el sistema de pensions i restringir l’accés a la jubilació anticipada, a la que s’acull un de cada dos treballadors, per motius d’insostenibilitat. En un sistema de repartiment com el que tenim, els treballadors ocupats paguen les pensions dels jubilats, 8 milions actualment. La factura va suposar el 10,8% del PIB el 2012, mentre que 50 anys enrere la despesa només significava el 3%. El greu problema d’aquesta estructura piramidal és la regressió demogràfica que presenta la població espanyola.

L’any 2050, el número de persones en edat de jubilació haurà superat els 15 milions. Donat que el cobrament de dues pensions, com jubilació i viduïtat, per part d’un mateix perceptor és legal, això significarà el pagament de més de 17 milions de pensions. Considerant la pensió mitjana actual de 850 euros mensuals i una revalorització anual de l’1,5%, el desemborsament de la Seguretat Social, el 2050, serà de 350.000 milions d’euros, el 35% del PIB actual. Donat que les persones grans també requereixen de més atenció i despesa sanitària, aquesta factura és del tot inassumible. Es pot respondre que si el PIB també creix l’1,5% anual, el pes de les pensions es reduiria fins el 20% el 2050.

La situació actual, en tot cas, és de recessió i la demostració d’insostenibilitat del sistema de pensions es ratifica quan es considera la reducció de la població en edat de treballar, que són els que realment sostenen el sistema. Dels 31 milions de persones actuals entre 16 i 67 anys passarem a només 22 milions el 2050. D’aquests, i en el supòsit més optimista, només en treballaran 14 milions. Poden 14 milions d’ocupats, amb una productivitat del treball secularment baixa, pagar 17 milions de pensions? La resposta és negativa. Si volem evitar la solució del ministre japonès de Finances (“que la gent gran s’afanyi a morir”), cal imperativament un canvi dràstic i urgent del sistema actual.

Anuncis
  1. Jhack
    febrer 15, 2013 a les 5:45 pm

    I què s’ha de fer?

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: