Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Abraham Lincoln i l’esclavitud

Abraham Lincoln i l’esclavitud

16al_header_sm

Qui té el poder polític és qui escriu la història i, per tant, pot deformar la veritat o, senzillament, ocultar-la.
Abraham Lincoln, un dels presidents nord-americans més venerats de la història (ara també en pel·lícula de Steven Spielberg) va iniciar (i guanyar!) una guerra contra els estats secessionistes del Sud.
Motiu aparent? La lluita contra l’esclavisme existent al Sud.
Era Lincoln veritablement un abolicionista? No, en absolut. Lincoln era un polític i, per tant, una persona sense principis morals o ètics, excepte el d’aconseguir i mantenir el poder (veure The Real Lincoln: a new look at Abraham Lincoln, his agenda, and an unnecessary war, de Thomas DiLorenzo, professor a la Loyola University de Maryland).

D’un discurs de Lincoln a Springfield:

“My declarations upon this subject of negro slavery may be misrepresented, but can not be misunderstood. I have said that I do not understand the Declaration (of Independence) to mean that all men were created equal in all respects.”

És a dir, que Lincoln no creia en la igualtat entre l’home blanc i l’home negre.

Més endavant:

“I am not, nor ever have been, in favor of … making voters or jurors of Negroes nor of qualifying them to hold office nor to intermarry with white people; and I will say in addition to this that there is a physical difference between the white and black races, which I believe will forever forbid the two races living together on terms of social and political equality.”

Per tant, Lincoln negava el dret de vot a la població de color, com també la possibilitat d’accés a un càrrec polític (com menys competència millor) i el matrimoni interracial.
Lincoln defensava també les diferències físiques entre blancs i negres (acostumem a veure que els atletes negres són més forts i ràpids que els atletes blancs, però Lincoln no pensava pas en aquesta direcció) i es mostrava partidari del més pur segregacionisme. En definitiva, que Lincoln podria perfectament representar el paper de l’explotador més cruel de la població de color.

Per altra banda, si Lincoln va simpatitzar amb el moviment secessionista de Texas el 1848, per què després es va mostrar tan radicalment contrari a la secessió dels estats del Sud?

La resposta, com no, està en els diners i els impostos recaptats pel govern federal. En aquells moments, l’Estat ianqui s’alimentava només d’impostos específics (alcohol i tabac) i, especialment, aranzels sobre les importacions (com ha canviat la situació amb el temps!!). De fet, el 90% dels ingressos totals de l’estat provenien dels aranzels. Bé, doncs els ports del Sud dels EUA aportaven el 75% de la recaptació total per aranzels. En altres paraules, el 68% dels ingressos públics del govern d’Abraham Lincoln venien del Sud. Els podia deixar perdre?

Ara s’entèn molt millor la declaració de guerra de Lincoln als estats del Sud i la negació del seu dret de secessió.
Transportant les circumstàncies a l’època actual i a casa nostra, el govern de l’estat espanyol no concedirà mai ni facilitarà, ja no la secessió, sinó també qualsevol consulta popular sobre el dret a l’autodeterminació del poble català. Declararà subreptíciament la guerra bruta, campanyes de por i desarticulació, tot per preservar el statu quo. Però estiguem contents i feliços. Que ho fan pel nostre bé col·lectiu. I d’excuses sempre se’n troben i de molt bones. Tan bones com la lluita contra l’esclavitud d’Abraham Lincoln.

Anuncis
  1. Joan Garcia
    Març 8, 2013 a les 5:35 pm

    Gràcies pel post. És important aprendre aspectes importants cada dia.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: