Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Xipre i la fragilitat d’Europa

Xipre i la fragilitat d’Europa

chipre

És possible que el moviment de les ales d’una papallona a Xipre causi una tempesta a Espanya o Itàlia? Doncs amb l’ajut de la incompetència dirigista i d’un sistema financer pervers, no és descartable. La diminuta illa, de 862.000 habitants i amb un PIB de 17.800 milions d’euros (equivalents només al 0,2% de la UE), amb el vist i plau de les autoritats, ha generat un tumor bancari gegantí alimentat pel blanqueig de capitals. Els actius bancaris totals equivalen a 8,4 vegades el PIB de Xipre, mentre que la mitjana de l’eurozona és de 3,3 vegades.

Donat que les entitats financeres xipriotes han invertit, fidels a l’aliança Estat-Banca, en deute públic grec, la devaluació d’aquest ha originat tal forat en els balanços de les entitats financeres que ha forçat el rescat extern. L’ajuda internacional de la Unió Europea és de 10.000 milions, molt menys que els ajuts concedits a Bankia o CatalunyaCaixa, mentre que l’aportació del govern xipriota ha de ser de 5.800 milions. I és que Merkel no vol presentar-se a les properes elecciones del setembre vinent amb l’acusació d’haver utilitzat els diners dels contribuents germànics per finançar els excessos dels oligarques russos.

L’anunci de gravar els dipòsits inferiors a 100.000 euros amb un 6,75%, després refusat pel parlament xipriota davant la forta contestació social, no només ha signifcat l’error irreparable de trencar la promesa d’inviolabilitat dels dipòsits dels petits estalviadors, sinó que també ha forçat un “corralito” que amenaça amb paralitzar l’economia xipriota i contagiar els països perifèrics del sud de la zona euro.

Si no es consolida ràpidament un pla B per recaptar els 5.800 milions, ja sigui amb les propietats de l’església ortodoxa o amb l’ajuda del tradicional aliat rus, Xipre perdria la liquiditat del BCE i es condemnaria a sortir de l’euro, fugint del foc per caure a les brases. La fabricació en grans quantitats de la recuperada moneda nacional xipriota dispararia els preus i el tipus d’interès, deprimint el poder adquisitiu real dels ciutadans i sumint l’economia en la misèria.

Tampoc seria descartable el risc sistèmic i el contagi a les economies més febles de l’eurozona. Serà aquest el trist final d’un projecte desvirtuat per la follia entre incompetent i corrupta de polítics i banquers?

Anuncis
  1. Josep G.
    Març 22, 2013 a les 7:12 am

    No entenc com encara no s’ha eliminat a cap polític o banquer.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: