Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La factura de la llum

La factura de la llum

212969.jpg  Gluehbirne / electric light bulb  ||rights=RM

El govern espanyol ha anunciat que la factura elèctrica, en la tarifa d’últim recurs, baixarà un 6,6% a partir d’aquest mes d’abril, el que significarà un estalvi mitjà d’uns 30 euros anuals.
El motiu és la reducció en un 15% del cost de producció a l’última subhasta elèctrica del passat 20 de març, mentre que el Ministeri d’Indústria va mantenir sense variació els altres costos per peatges d’accés. Després que en els últims cinc anys la factura de la llum s’hagi incrementat un 60%, és realment aquesta una bona notícia per les economies domèstiques, o potser només una cortina de fum per enganyar i distreure a la ciutadania dels gravíssims problemes que ens afecten?

La tarifa elèctrica que paguem els consumidors es divideix en dues parts: els costos de producció d’electricitat i els de comercialització, que engloba, entre altres, les primes per fomentar les energies renovables, l’anomenat dèficit de tarifa, la moratòria nuclear, el component insular i el transport i distribució d’electricitat.

El cost de producció es determina en una subhasta o mercat financer on interven els bancs, a més de les empreses elèctriques, i que el govern pot reduir artificialment al comptabilitzar les energies renovables i la nuclear a cost zero.

Les primes per incentivar l’ús de les energies renovables, eòlica i solar, va ser una aposta de Zapatero, continuada per Aznar, consistent en subvencionar amb 80 euros per Mwh l’eòlica i 400 euros per Mwh la solar. Amb aquestes ajudes públiques, les energies verdes poden no contaminar, sens dubte, però resulten caríssimes (el cost Mwh de l’energia nuclear és de 15 euros, el carbó 55 euros i el gas 75 euros).

El dèficit de tarifa és precisament la diferència entre els ingressos que reben les empreses elèctriques, que fixa el govern, i els costos regulats de subministrar l’electricitat. Malgrat que els ciutadans espanyols paguem una de les factures elèctriques més cares de la Unió Europea, el dèficit del sistema elèctric, que haurem d’acabar pagant tots els contribuents, supera els 30.000 milions. Per tant, malgrat la part visible de la factura de la llum disminuirà un 6%, la part invisible de la factura augmentarà molt més.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: