El dèficit fiscal

002dc845f27012bcfad26712ee99160012e1e3ca908

El conseller Andreu Mas-Colell ha donat a conèixer aquesta setmana les xifres del dèficit fiscal de Catalunya amb l’administració central de l’Estat del 2010. La diferència entre tots els diners que Catalunya paga al govern espanyol i tots els diners que, directa o indirectament, tornen a Catalunya és de 16.543 milions, equivalents al 8,5% del PIB o a 2.260 euros anuals per català. Les diferències dels resultats en funció del mètode de càlcul utilitzat, sigui el flux monetari o el flux del benefici, no són rellevants i ambdós indiquen que Catalunya paga molt més del que rep. El mètode de càlcul del flux monetari compara el que aporta cada comunitat autònoma i el que en rep a canvi de l’Estat. En canvi, el mètode del flux del benefici incorpora despeses que, tot i no realitzar-se a Catalunya, s’entén que beneficien el conjunt de l’Estat i, per tant, es computen de forma proporcional a cada comunitat autònoma.

En l’actual sistema tributari progressiu els treballadors que produeixen més paguen un percentatge més elevat de la seva renda que els que produeixen menys. Així, els catalans representem el 16% de la població d’Espanya i, més productius que la mitjana estatal, produïm el 18,6% del PIB total i aportem el 19,4% dels ingressos de l’administració central de l’Estat. El retorn de la despesa, molt inferior, explica el dèficit. El seu caràcter, a més, resulta permanent i es manté invariable amb el pas dels anys. Aquesta situació no és comparable amb cap estàndard internacional, ja sigui un sistema federal o un estat unitari de gestió descentralitzada.

Catalunya és la quarta regió en PIB per càpita d’Espanya, després del País Basc, Madrid i Navarra. Però amb aquest pervers sistema i sota el fal·laç pretext de la solidaritat, la renda disponible a Catalunya cau al novè lloc del rànquing estatal, per sota del País Basc, Navarra, Madrid, Castella i Lleó, Aragó, Cantàbria, Astúries i la Rioja. Tot i crear menys riquesa, les famílies de diverses regions d’Espanya tenen més nivell de vida i poder de compra real que les catalanes. Ho explica la combinació d’impostos pagats i despesa central, d’una banda, així com el nivell de preus més alt de Catalunya, per l’altra. En una situació oposada a la nostra, algunes regions gaudeixen d’una renda final, inclosos subsidis, superior a la seva producció. Que aquesta insòlita insolidaritat es defensi en termes d’una pretesa “solidaritat territorial” no deixa de ser un exemple més de la perversió orwelliana del llenguatge orquestrada per les instàncies polítiques i, per suposat, també els beneficiaris d’aquesta massiva redistribució entre territoris.

El dèficit fiscal acumulat des de 1986 supera els 200.000 milions d’euros, més que el PIB total de Catalunya en un any. És inevitable que aquestes xifres alimentin el debat de la independència, perquè el dividend fiscal o guanys d’una hipotètica separació de l’estat central són molt considerables, clarament superiors a les despeses de construcció d’un estat propi i les afegides de patir un possible boicot comercial als béns de consum finals catalans (entre l’1% i el 2% del PIB). És en la situació de crisi actual quan es fa més palesa la manca de recursos. Una sagnia així és difícilment sostenible en el temps i, en cas de persistir, per a què Espanya continuï sent Espanya, Catalunya hauria de deixar de ser Catalunya. Una alternativa és extendre el concert econòmic del País Basc i Navarra al conjunt de territoris de l’estat. Una altra, la fragmentació política en territoris més petits, globalitzats econòmicament amb el món i, per suposat, la Unió Europea.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: