Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Repartint el dèficit públic

Repartint el dèficit públic

m_457

La Comissió Europea ha decidit concedir més temps a Espanya per ajustar el dèficit públic. Concretament, permetrà el 6,5% del PIB el 2013 i allarga fins el 2016 la reducció per sota del 3%. A canvi, Brussel·les seguirà molt de prop el control sobre el programa de reformes. No és cap mala notícia.

El govern de Rajoy, mimètic al de Zapatero en els aspectes essencials, és igualment inoperant i incapaç de liderar la sortida de la crisi. S’han perdut sis anys des de l’inici de la depressió, cometent el govern tot tipus d’errors, alguns d’omissió com les reformes estructurals que mai arriben, i altres d’acció com la recent reforma educativa que ningú volia. A canvi de no expedientar Espanya, Europa fiscalitzarà les finances públiques i supervisarà la banca nacionalitzada, intentant l’aprovació de les grans reformes pendents que poden revertir els desequilibris acumulats en la dècada dels 2000.

Cal millorar la competitivitat i la productivitat, les eternes assignatures pendents de l’economia espanyola, i augmentar la capacitat de generació d’ocupació, evitant la metàstasi del càncer de l’atur. Espanya cal que sigui tan intervinguda com Grècia o Portugal. O més, perquè pot arrossegar l’euro al fracàs. Malgrat la cessió parcial de sobirania fiscal i bancària a Brussel·les, Madrid continua ofegant financerament a Catalunya.

L’administració central de l’Estat, inclosa la Seguretat Social, absorbeix el 53,5% del total de la despesa pública, mentre que les comunitats autònomes representen el 34,3% i els ajuntaments el 12,2% restant. Semblaria lògic i equitatiu que la distribució del dèficit públic (6,5% el 2013) fos proporcional al pes de la despesa: 3.48% l’estat central, 2.23% les autonomies i 0.79% els ajuntaments. Doncs no. La lògica centralista i autoritària de Madrid funciona de manera diferent, volent imposar un límit amplíssim del 5.2% a l’estat central, però de només l’1.3% a les autonomies.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: