Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Els Estats Units d’Europa

Els Estats Units d’Europa

europeregions

El nerviosisme ha tornat aquesta setmana a la fràgil economia espanyola. Tan sols la possibilitat que els EUA i el Japó redueixin el ritme d’estímuls monetaris i la compra de deute públic per part dels respectius bancs centrals, un veritable programa de dopatge massiu, és suficient per fer caure els índexs borsaris i incrementar notablement la prima de risc d’Espanya. L’índex Nikkei acumula pèrdues superiors al 20% des del mes de maig, que va ser l’inici de la política d’estímuls fiscals i monetaris coneguda com Abenomics. I és que els efectes dopants de la creació monetària i augment de la despesa pública són efímers, molt més encara quan es ve d’una llarga etapa de polítiques macroeconòmiques keynesianes expansives. El país nipó, en crisi des de fa 23 anys, de continuar impenitent per aquest camí, necessitarà d’estímuls monetaris i fiscals creixents, amb el perill de desenvolupar una fulminant cirrosi aguda en el teixit social.

A més, el Tribunal Constitucional alemany ha debatut si la compra de deute públic perifèric de poca qualitat, per part del BCE, s’ajusta (o no) a la seva carta magna. I és que, en cas d’impagament d’un estat perifèric, les pèrdues es traslladarien als comptes públics d’Alemanya i els seus contribuents haurien de pagar els deutes dels altres. El representant alemany del comitè executiu del BCE, Jörg Asmussen, defensa que la compra de bons i obligacions de l’estat per part del BCE és un instrument habitual de política monetària que porten a terme tots els bancs centrals.
En canvi, Jens Weidmann, el president del Bundesbank, considera que les compres il·limitades de deute són incompatibles amb el mandat del BCE i que suposen la mutualització dels deutes nacionals. La resolució de l’alt tribunal, potser el proper setembre, no serà immediata, i això s’hauria d’aprofitar per accelerar la unió fiscal i bancària a Europa.

La creació d’un Tresor europeu o l’emissió d’eurobons, pels qui tothom suspira, només és possible amb la cessió estatal de sobirania fiscal a Brussel·les. Europa necessita un mínim pressupost federal, que superi els greus desequilibris fiscals estatals, i una unió bancària amb un sistema de supervisió, autoritat de liquidació d’entitats insolvents i sistema de garantia de dipòsits comú. I és que un dels problemes més importants de l’eurozona és la fragmentació fiscal i financera entre els diferents estats, que impedeix el mecanisme de transmissió monetària del BCE i provoca que, per exemple, el cost del finançament d’una pime catalana sigui molt superior al d’una empresa belga. En els moments de crisi actual, la sortida és l’increment de les exportacions. La demanda interna està molt afeblida i la producció s’ha de dirigir als mercats europeus i mundials. Per tant, ara més que mai, és vital fomentar el lliure comerç i impedir els seculars obstacles i recels entre països.

L’euro és fonamental per mantenir en vida, ni que sigui ara com ara amb respiració assistida, el projecte europeu. El fracàs de l’euro, que seria també el fracàs d’una Europa més lliure i unida, portaria immediatament a les devaluacions competitives de les diferents monedes nacionals, obstaculitzant el lliure comerç, replegant els esforços productius a dins de les fronteres nacionals i depauperant les ja malmeses societats del vell continent. Cal deconstruir els vells i obsolets estats-nació per construir uns Estats Units d’Europa, començant amb la unió fiscal i monetària. Impedir aquesta destrucció creativa pot significar el suïcidi definitiu de la civilització occidental. I cal fer-ho urgentment, ja que el temps s’esgota.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: