Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Rajoy i l’austeritat asimètrica

Rajoy i l’austeritat asimètrica

Escuelas-institutos-publicos-Lomce-recortes_TINIMA20130419_0306_5

Amb motiu de la crisi es parla molt, ja sigui a favor o en contra, de les mesures d’austeritat adoptades pel govern espanyol de Mariano Rajoy. El significat de les polítiques d’austeritat, però, és altament ambigu i queda lluny de ser unívoc.

Significa que es redueix la dimensió del sector públic? No. El pes total de la despesa pública sobre el PIB ha augmentat del 39% l’any 2007 al 47% l’any 2012.

Potser significa reduir el deute públic? Clarament tampoc, ja que aquest s’està incrementant exponencialment, passant de representar només el 36% del PIB el 2007 al 90% actual.

Trobarem els efectes de l’austeritat en la dràstica reducció del dèficit públic? Doncs tampoc, perquè del dèficit rècord del -11,2% del PIB, l’any 2009, només s’ha aconseguit passar al -10,6% l’any 2012, el dèficit més elevat de la UE tot incloent el rescat bancari.

On hem de trobar aleshores la tan predicada austeritat?
En primer lloc, en el desballestament d’alguns serveis públics. I és que els serveis bàsics i essencials de l’anomenat Estat del benestar no es mantenen igual. Mentre que la sanitat, l’educació i els serveis socials sí pateixen severes retallades, altres sectors, com el financer, són rescatats generosament amb càrrec al contribuent. Es tracta, per tant, de retallades sectorials més que no pas generals.

En segon lloc, les retallades també s’apliquen en clau territorial a les administracions autonòmiques de l’estat. Mentre Brussel·les permet a Espanya, en el 2013, un dèficit límit del 6,5% del PIB, l’administració central imposa un límit autonòmic de només l’1,3%. En el mateix sentit, Rajoy aprovava ahir en Consell de Ministres una reforma de les administracions públiques encaminada a simplificar tràmits burocràtics i eliminar duplicitats, com les agències de meteorologia, de defensa de la competència i energia. Res que no s’hagi intentat ja en el passat, sense resultats, i que amaga la recentralització més rància i autoritària de l’administració de l’Estat.

Anuncis
  1. jgarfia
    Juny 21, 2013 a les 9:38 am

    Sí, austeritat només per uns, la nombrosa casta dels pàries. Polítics i banquers continuen forrats i amb poder, els podrits.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: