Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > BCE: esgotant recursos

BCE: esgotant recursos

size1_77541_aa_aaa_nafta

L’agència Moody’s ha rebaixat aquesta setmana la qualificació dels bancs nacionalitzats Bankia, Catalunya Banc i Novagalicia a la categoria de bo porqueria. Això indica que, malgrat el rescat bancari, és improbable que l’Estat pugui continuar avalant la creixent degradació dels passius bancaris, alhora que expressa dubtes sobre la seva viabilitat futura.

Una vegada més però, Mario Draghi, el governador del BCE, ha hagut de sortir per calmar els mercats financers, colpejats per aquesta notícia i per la creixent inestabilitat política de Portugal. Si fa prop d’un any va rebaixar la insostenible prima de risc espanyola a l’afirmar que faria tot el necessari per preservar l’euro, ara ha manifestat la voluntat de mantenir el tipus d’interès a un nivell baixíssim, el 0,5% actual o inferior, per un període de temps perllongat.

Per primera vegada, el banquer ha revelat el pla d’acció futur de l’organisme monetari europeu, manifestant també que la facilitat marginal de dipòsit, ara en el 0%, podria passar a ser negativa. Es busca, per tant, que les entitats financeres no dipositin els diners a un dia en el Banc Central, sinó que els prestin a particulars i empreses, com naturalment fan amb l’Estat.

La persistència d’aquesta política monetària expansiva a llarg termini la justifica per la no existència de tensions inflacionistes. Considera que l’estabilitat de preus, l’objectiu bàsic del BCE, està garantit i, per això, va cremant els últims cartutxos de política monetària que li queden: compra de deute públic de països amb problemes, reducció de la qualitat del col·lateral exigit, i finançament molt barat i a llarg termini.

Cap comentari, però, sobre la gran quantitat d’oferta monetària creada. En circumstàncies normals, la creació de diners sol disparar els preus. Per què això no succeeix ara? Bàsicament, perquè els nous diners creats no circulen, sinó que resten immòbils en les entitats financeres, que ho inverteixen en deute públic, tot creant una nova i perillosíssima bombolla.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: