Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La insalvable dificultat empírica de l’Economia: una aplicació al Tennis

La insalvable dificultat empírica de l’Economia: una aplicació al Tennis

116789_700b_v1

L’Economia és una “ciència” social teòrica. El mètode que li correspon és el lògic-deductiu i NO l’empíric-inductiu, malgrat molts “científics” socials visquin de vendre les seves prediccions i “experiments socials” a incauts, prediccions que seran refutades i desmentides, però que ja explicaran després el perquè no ha passat el que es va predir, per tornar a començar.

Considerem un cas concret. Es pot argumentar, d’una manera (més o menys) raonada i raonable, les diferències de comportament per raons de gènere. Durant milers d’anys, l’home es dedicava a la caça i la dona a la llar, educant i protegint els infants. La divisió del trebal era força clara: l’home sortia del seu hàbitat per enfrontar-se directament amb la natura, les espècies animals i, potser, la immensitat del mar; mentre que la dona es cuidava de la llar, de les tasques domèstiques i d’educar els infants (que no és poc ni poc important!!). Aquesta especialització en el treball, durant milers d’anys, marca diferències apreciables de comportament. L’home és més agressiu, la dona és més protectora.

Alguns economistes (XSiM) veuran en aquestes diferències la causa de remuneracions diferenciades en l’àmbit laboral (també considera que les rosses cobren més que les morenes). Això s’aparta del fil argumental, però no té per què ser així necessàriament. La causa última de les diferències salarials són les diferències en la productivitat del treball. Concretament, les diferències en el valor (descomptat) de la productivitat marginal. Per tant, si les rosses cobressin més que les morenes, es deuria al fet que el valor del treball de les rosses és superior al de les morenes (aspecte força discutible).

Però tornem al tema principal, on tenim una marcada diferència de gènere entre l’home-agressiu i la dona-protectora. Hom pot estar-hi més o menys d’acord, i espai hi haurà per la discrepància i les excepcions. El que cal, però, diran els positivistes, és demostrar-ho. Cal aplicar-lo a la realitat i contrastar-lo empíricament.

Per a fer aquest experiment, jo proposo considerar el Tennis. És un joc força divertit i entretingut, on els punts es guanyen o es perden amb claredat meridiana (més encara amb l’aplicació de la tecnologia “ojo de halcón”). El punt es pot guanyar per encert propi (winner) o es pot perdre estrellant la pilota a la xarxa o tirant-la més enllà de les línies (error forçat o error no forçat). Si es perd el punt pressionat pel bon joc del rival i per la dificultat intrínseca de la pilota a tornar, diem que s’ha comès un error forçat. I si el punt es perd per un error propi, diem que s’ha comès un error no forçat. En el Tennis, també hi ha punts que són decisius o que tenen una importància més elevada que els altres. De guanyar (o perdre) aquests punts, en depèn guanyar (o perdre) el match. Pensem en les boles de break o de trencament de servei. Si un jugador o jugadora desaprofita aquests punts, és difícil que pugui guanyar el partit.

En el Tennis, hi trobem el campionat masculí (Djokovic, Federer, Nadal i companyia) i el campionat femení (Serena Williams, possiblement un fenomen a estudiar per separat, Sharapova, Radwanska i companyia). Naturalment, el seu joc és diferent. Els homes tenen més força, més massa muscular, corren més i colpegen la pilota a una velocitat superior. Les dones, en general, tenen menys força, menys massa muscular, corren menys o no tan ràpid i colpegen la pilota a una velocitat lleugerament inferior (ja dic que el cas de Serena Williams, amb un servei superior als 200 km/h,  pot ser diferent).

Però les diferències que es volen contrastar són el joc d’atac (masculí) versus el joc defensiu (femení). Per això es poden agafar partits ATP i considerar quines són les estadístiques masculines de winners/errors forçats/errors no forçats, i comparar-les amb les estadístiques femenines. A priori, un joc d’atac ha de donar un resultat relatiu de winners superior. I, viceversa, un joc defensiu ha de proporcionar un resultat relatiu d’errors no forçats més elevat. En el campionat de Tennis masculí, un 30% dels punts són errors no forçats. En canvi, en el femení, el percentatge s’incrementa fins el 40%. És la diferència significativa?

Considerem també els punts decisius del match. En el cas masculí, els errors no forçats continuen sent el 30%. Per tant, l’home no varia el seu estil de joc en els moments de tensió. En canvi, el percentatge d’errors no forçats en el campionat femení s’incrementa fins el 45%. Tot indica, per tant, que la dona tendeix a reaccionar a la defensiva en els moments més determinants i crucials. Demostren aquestes dades la hipòtesi prèvia?

Si agafem algun partit concret, com les semifinals del Master1000 de Canadà (femení) entre la xina Li Na i la romanesa Sorana Cirstea (6-1 i 7-6 per la romanesa), les xifres concretes són encara més “escandaloses”: en el tie-break decisiu (7/5), d’un total de 12 punts jugats es van fer 2 winners (16.6%), 2 errors forçats (16.6%) i 8 errors no forçats (66.6%):

Match Li Na versus Sorana Cirstea

D’aquests 8 errors no forçats, hi ha 2 dobles faltes de la xinesa Li Na. Ara bé, es pot assegurar que la psicologia femenina tendeix a la contracció en els moments de més tensió? Objectivament parlant, Li Na va cometre un munt d’errors no forçats. Subjectivament, però, només la pròpia jugadora sap què va passar pel seu cap. Va cometre les dobles faltes per estar cohibida (contracció) o per buscar un bon servei que pressionés a la rival (atac)? Qui ho pot assegurar de cert?

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: