Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La guerra és la salut de l’Estat

La guerra és la salut de l’Estat

Corea-del-Norte-podría-lanzar-varios-misiles-a-la-vez

De la mateixa manera que l’estat del benestar (welfare state), ara en revisió, és una construcció social d’Europa, la fàcil agressió militar estatal (warfare state) caracteritza els EUA. De què ens serveix tenir el millor exèrcit si no el fem servir?, es preguntava Madeleine Albright, antiga Secretària d’Estat amb Bill Clinton.

A l’espera de veure quina serà la resposta en el conflicte de Síria, els precedents dels darrers vint anys acumulen més de 40 atacs militars nord-americans. En total, menys del 5% varen assolir els objectius polítics. És altament improbable que la destrucció d’alguns objectius sirians, amb l’argument de l’ús d’armes químiques contra la població civil, faci caure el règim de Baixar al-Assad. I encara que així fos, el triomf de les forces rebels, vinculades amb Al-Qaeda, podria fàcilment degenerar en un infern encara pitjor.

Que el règim alauita sigui una dictadura execrable no justifica la intervenció militar nord-americana, donat que no suposa una amenaça a la seguretat nacional dels EUA. De tots els conflictes bèl·lics més recents amb participació nord-americana, només l’atac a Afghanistan va ser conseqüència de l’atemptat terrorista de l’11-S sobre territori dels EUA.

Per molt limitat i selectiu que sigui l’atac sobre territori sirià, els danys col·laterals sobre la població civil, els que justament es pretenen evitar, poden ser molt considerables si els magatzems d’armes químiques a destruir estan localitzats a prop dels nuclis urbans.

Per altra banda, és imprevisible quina serà la reacció de Rússia, tradicional aliada del règim de Damasc, i també la de Xina i Iran, contraris a l’agressió militar. Si, a més, bona part de l’opinió pública nord-americana, britànica i francesa és contrària a la intervenció, per què l’estat utilitza la força militar?

La raó és que la guerra estén una cortina de fum sobre els temes veritablement importants, com la crisi econòmica o el ciberespionatge global, alhora que reforça extraordinàriament el poder de l’estat, en detriment de les llibertats personals, convertint en permanents les mesures urgents i en generals les especials. Com deia Randolph Bourne, un escriptor nascut a New Jersey, “la guerra és la salut de l’Estat”.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: