Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La Via Catalana: el dia després

La Via Catalana: el dia després

44808376efeabc6-via-catalana

Els límits territorials de l’obsolet Estat nació, així com la seva estructura interna, estan en revisió des del fenomen de la globalització i, més ençà, de la crisi financera internacional. La viabilitat econòmica de petits territoris oberts al món i la possibilitat de millorar el nivell de vida dels seus habitants ha multiplicat el nombre de nous estats en els últims anys.

El poble català ha tornat a celebrar la Diada amb un clam massiu d’independència i un profund anhel de llibertat. En les actuals circumstàncies, la política de “peix al cove” de Jordi Pujol, d’esgarrapar allò que es pot de manera puntual i sense possibilitat o voluntat estratègica a llarg termini, està esgotada. No té cap sentit intentar petites millores en una llar, pintant potser el rebedor, quan tot el sostre és una gotera i les parets estan esquerdades.

Bàsicament, enmig del descrèdit de les institucions estatals i obligats com estem a reduir l’hiperendeutament, es plantegen només dues alternatives.

La primera suposa una involució de l’estat de les autonomies que passa per recentralitzar recursos i serveis públics en l’administració central de l’estat.

La segona passa per la secessió i la creació d’un nou subjecte polític. Per legitimar aquest nou ens hi solen haver tres vies : la identitària, l’econòmica i la política.
La identitària realça el valor d’una llengua, una cultura i una història comunes, sense perjudici que la societat actual destaqui per la seva diversitat i heterogeneïtat.
L’econòmica ha de permetre incrementar la prosperitat dels ciutadans i la provisió d’uns serveis públics de qualitat, sense haver de patir la sagnia constant de l’espoli del dèficit fiscal o l’oprobi d’una pressió impositiva i regulatòria excessives.
La política, en un règim democràtic, hauria de ser determinant. El nou subjecte polític ha de ser fruit de la voluntat majoritària dels homes i dones que el formen, resultat d’un procés democràtic sense coaccions ni amenaces. I per això cal deixar votar el poble català.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: