Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El veto a la UE i la política de la por

El veto a la UE i la política de la por

Catalunya-en-Europa

En el conflicte obert entre Espanya i Catalunya, el govern espanyol ha amenaçat els catalans amb deixar-nos fora de la Unió Europea en cas de secessió. Un argument creïble o un intent de fer por i atemorir els ciutadans?

Sense poder buscar referències en casos precedents, tot i que sí en processos paral·lels com el d’Escòcia, el que està clar és que Europa no és una realitat monolítica, sinó més aviat polièdrica, conformada per una munió de tractats, acords i institucions. La Unió Europea és una associació d’estats amb institucions polítiques comunes i un mercat únic integrat. Mentre que la pertinença al club polític europeu pot ser desitjable en alguns casos, la integració en el mercat únic és del tot imprescindible.

La dimensió política del projecte europeu és comparable a les inacabables i pesades reunions d’una comunitat de veïns on tothom espera millorar la seva parcel·la particular a costa de la dels altres. És evident que, en les negociacions polítiques, no tothom hi pot sortir guanyant. De fet, en un joc de suma zero, el que un guanya ho perd el veí.

En canvi, la dimensió econòmica d’un mercat únic és diferent i generadora neta de riquesa. La cooperació econòmica i la divisió del treball generen una dinàmica altament positiva i saludable que beneficia a totes les parts. Espanya podria vetar l’ingrés de Catalunya al club polític europeu, però no a l’Espai Econòmic Europeu. De fet, aquest és el cas de Suïssa, que no pertany a la UE, però sí a l’EFTA .

Per gaudir de la llibertat comercial de la UE i assegurar la lliure circulació de mercaderies n’hi ha prou amb un acord bilateral, i no cal la unanimitat de tots els estats. Quelcom semblant passa amb l’espai Schengen de lliure circulació de persones. Pel que fa a l’euro, podria continuar sent la nostra moneda, encara que Catalunya no estigués representada a la Junta Directiva del BCE. De fet, Espanya tampoc ho està, malgrat el seu veto al luxemburguès Mersch.

Donat que bona part de les exportacions d’Espanya a la UE passen per Catalunya, una hipotètica exclusió de Catalunya del mercat comú seria molt perjudicial per Catalunya, no cal dubtar-ho, però també per Espanya, que veuria com s’incrementa el cost de les seves mercaderies d’una manera innecessària. Amenaçar Catalunya amb el veto pot respondre a la política miop i visceral del govern de Mariano Rajoy, però voldria creure que el seny i la dinàmica positiva podrien imposar-se a mitjà termini. De fet, quantes parelles coneixem que, després de la separació per impossibilitat de conviure conjuntament, mantenen una relació d’afecte i sincera amistat?   

Anuncis
 1. Marianodelpiano
  Setembre 19, 2013 a les 4:54 am

  Ojalá fuera amenaza, querría decir que Mariano no nos iba a dejar a los españoles de Cataluña a los pies de esa fiera totalitaria del nacionalismo.

  No pueden montar los nacionalistas esa cosa sentimental del “són diferents” y llorona del “Madrit ens roba” y esperar que los demás sean racionales. Además, todos los embustes y manipulaciones de los separatistas no son precisamente el colmo de la racionalidad. Menos aún cuando estos que aman tanto a Cataluña, ante la posibilidad cierta de la pobreza, prefieren echarle preventivamente la culpa a alguien del previsible fracaso.

  Nos quieren montar la república popular catalana y tú lo pintas como un negocio entre particulares.

  • Setembre 19, 2013 a les 6:26 am

   Marianodelpiano, la posible deriva totalitaria del nacionalismo es un peligro, sin ninguna duda. En cualquier caso, las probabilidades que esto ocurra en Catalunya son, para mí, muy bajas, aunque para ti no lo sean.
   ¿Qué parte hay de victimismo catalán y qué parte de espolio fiscal institucional?

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: